Pénz- és tőkepiac

Nagy dobást várnak a Gileadtől

A vuhani vírus körüli hírek továbbra is mozgásban tartják az árfolyamokat.

A koronavírus megjelenésére januárban leszédültek mindenkori csúcsértékeikről a vezető indexek, ám a héten már kezdik kiheverni az ijedséget. A vuhani vírus körüli hírek azonban továbbra is mozgásban tartják az árfolyamokat, különösen az ellenszeren dolgozó cégekét. A biotech cégek közül a Gilead Sciences is bejelentkezett egy hatóanyaggal:

a remdesivir korábban a MERS és a SARS, két másik koronavírus kezelésekor is hozott biztató eredményeket, és kísérleti gyógyszerként az új koronavírus ellen is hatékonynak bizonyult egy tüneteket mutató betegnél. Az árfolyam pattant ezekre a hírekre, a 62 dolláros támaszszint közeléből a 68 dollárnál található kulcsszinthez érkezett.

A Gilead azonban elsősorban nem a remdesivir miatt izgalmas. A koronavírus által generált hullámok valószínűleg pár hónapon belül lecsillapodnak, ahogy a SARS esetében is történt 2003-ban. A cég sokkal nagyobb potenciált hordozó szere a filgotinib, amely az egyik leggyakoribb autoimmun betegség, a rheumatoid arthritis kezelésére alkalmas.

A gyógyszer már több jóváhagyási fázison átment, s Amerikában, Európában és Japánban is az illetékes helyi szervek engedélyére vár.

Csak az Egyesült Államokban 1,3 millió embert érint a betegség, világszerte pedig több mint 70 millió embert, ráadásul a népesség a fejlett országokban egyre öregszik, ami tovább növelheti a megbetegedések arányát.

Az elemzői konszenzus szerint a gyógyszer – engedélyezése után – évente 3 milliárd dolláros bevételt is hozhat csak a rheumatoid arthritis kezelésére alkalmazva, de más betegségek gyógyítására is alkalmas lehet.

A Gilead kapcsán véleményem szerint elsősorban a filgotinibre lesz érdemes 2020-ban figyelni a portfóliójukban szereplő egyéb, második és harmadik fázisú klinikai teszteken részt vevő gyógyszerek mellett. A cég részvényárfolyama immár egy éve a 62–68 dolláros sávban közlekedik. Ebből a koronavírus kezelésére tett pozitív erőfeszítések sem mozdították ki, de ha később sikerül kitörnie az említett tartományból, akkor nagy tér nyílik előtte az emelkedéshez.

STRATÉGIA Gilead Sciences
Kapcsolódó cikkek