Pénz- és tőkepiac

Már léptek a lakossági bankok

Megjelentek az első, a maximális, 5,9 százalékos THM mellett nyújtott személyi kölcsönök a hitelintézetek kínálatában.

A múlt heti kormánydöntés értelmében a hitelintézetek új fogyasztási hitelt csak a jegybanki alapkamatot maximum 5 százalékponttal meghaladó teljes hiteldíjmutató (THM) mellett nyújthatnak. Az még mindig nem dőlt el, hogy a rendelkezés alkalmazandó-e a hitelkártya esetében – ami lényegében az új hitelkártyák kibocsátásának a végét jelentené –, ám a személyi kölcsönök esetében egyértelműen ez az út.

A folyósított személyi kölcsönök átlagos THM-szintje az év elején még 13,41 százalék volt, ami több mint kétszerese a törvény által engedett maximumnak.

Fotó: Kallus György / VG

A jó minősítésű ügyfelek lényegesen alacsonyabb kamatozás és THM mellett kaptak eddig is hitelt, de beszédes, hogy március elején, a Cofidis sajtóreggelijén elhangzott: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kezdeményezett minősített fogyasztóbarát személyi esetében a tárgyalások fő problémája az, hogy az MNB olyan alacsony THM-et lát elfogadhatónak, amely a piacon akkor még a legjobb ajánlatban sem szerepelt. Ez a mostani szint bizonyosan annak közelében van, miközben – fedezetlen hitelről lévén szó – a kihelyezési kockázatok számottevően emelkedtek.

De a bankok ettől függetlenül is lépnek – több pénzintézet is meghirdette már az új feltételeknek megfelelő konstrukcióját.

A hétfőtől igényelhető Takarék Fix személyi kölcsön minden tekintetben megfelel a maximum 5,9 százalékos THM-előírásnak. Míg 200 ezer és nyolcmillió forint közti hitel esetében 36 hónapos futamidőre a kamat 4,99 százalék, addig 48 hónapra 5,15, a maximális 84 hónapos futamidőnél pedig 5,36 százalékos. Ez annak tudható be, hogy a bank a kölcsön összegének 1 százalékát, maximum 200 ezer forintot folyósítási díjként kéri el az adóstól – igaz, a számlavezetésnek és a törlesztőrészletek beszedésének nincs pluszköltsége.

Hétfőtől elérhető az OTP akciós személyi kölcsöne is, a futamidő kettő–öt év lehet, az ügyfelek 1,5 és ötmillió forint közötti összeget igényelhetnek a Money.hu adatbázisa szerint. Itt a kamat 5,67 százalékos, 5,9 százalékos THM mellett.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

hitel thm bankok személyi kölcsön
Kapcsolódó cikkek