Pénz- és tőkepiac

Már fizetnek, hogy elvigyék az olajat

Nagy olajárcsökkenést okozott hétfőn a túltermelés befogadására alkalmas olajtározók szűkössége, az amerikai WTI nyersolaj éppen lejáró májusi kontraktusának jegyzése negatívba fordult.

A globális szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség közül az északi-tengeri Brent eddigi napi minimumán 6,59 százalékos mínuszban, 26,23 dolláron, a WTI pedig 12,55 százalékos veszteségben, 21,89 dolláron állt a legközelebbi, júniusi határidős jegyzésekben.

A WTI olajfajta hordónkénti ára az április 21-ével kifutó májusi kontraktusokban mínusz 37,11 dolláron is járt

a MarketWatch adatai szerint. Este 9 óra előtt nem sokkal mínusz 25 dollárt ért egyetlen hordó a májusi határidős jegyzésekben – ez több mint 43 dolláros csökkenés, azaz több mint 230 százalékos (!) áresés.

A WTI olajfajta árának alakulása az elmúlt napokban
Fotó: TradingView

Az amerikai tározók, köztük a legnagyobb amerikai olajterminál, az oklahomai Cushing tározói egyre jobban betelnek, mert az olajfinomítók csökkentik tevékenységüket a kereslet gyengesége miatt – írja az MTI. „Mivel a kitermelés szintje gyakorlatilag nem változott, a tározókban napról napra emelkedik a szint. A világ egyre kevesebb olajat használ, és a kitermelők most láthatják, hogy ez az árakban miként csapódik le” – mutatott rá Bjornar Tonhaugen, a Rystad Energy norvég olajipari elemzőcég egyik vezetője.

Fotó: Shutterstock

A Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) a múlt héten közzétett, szokásos havi jelentésében közölte, hogy számításai szerint

az egy évvel ezelőttihez képest áprilisban napi 29 millió hordóval, a második negyedévben pedig 23,1 millió hordóval lesz alacsonyabb a globális kereslet.

A második félévben fokozatos fellendülés várható, ám decemberben még így is napi 2,7 millió hordóval maradhat el a kereslet az egy évvel korábbihoz képest.

Más piacokon is óvatos a hangulat az első negyedéves gyorsjelentési szezon elindultával. Elemzők arra számítanak, hogy a 600 legnagyobb európai tőzsdei vállalat nyeresége nagyjából ötödével csökkenhetett, ami a 2008-as pénzügyi világválság óta a legrosszabb eredményt jelentené.

WTI olaj
Kapcsolódó cikkek