Pénz- és tőkepiac

Negatív eredmény az OTP-től

A várakozásoktól több tételsoron elmaradó negyedéves eredményről számolt be az OTP.

A közel 36 milliárd forintos korrekciós tételek és a vártnál sokkal nagyobb többlet-céltartalékolás miatt

4,1 milliárd forintos mínusz lett az OTP csoport számviteli eredménye az első negyedévben.

A várakozásoktól több tételsoron elmaradó negyedéves eredményről számolt be az OTP. A 127 milliárd forintos működési eredmény csak kissé múlta alul a 133 milliárd forintos várakozásokat, a kockázati költségek viszont drámaian lerontották a bankcsoport eredményét: a várt 55 milliárd forint helyett ugyanis 91,7 milliárd forint kockázati költséget számolt el a hitelintézet. (Szerbiában például a hitelkockázati költségek negyedéves összevetésben több mint 4,5-szeresére nőttek a többlet céltartalékolás miatt.)

A korrekciós tételek hatása nélkül számolt eredmény így csak 31,8 milliárd forint lett, míg elemzők ennek több mint dupláját, 68,2 milliárd forintot várták.

Az ebből számított ROE (sajáttőkearányos megtérülés) a tavalyi első negyedéves 19,7 százalékról 5,5 százalékra esett vissza. A csoporton belül az OTP Bank eredménye 57 százalékkal esett vissza, rosszabb a helyzet Bulgáriában (75 százalékos csökkenés) és Horvátországban (mínusz 70 százalék).

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az egyszeri tételek a vártnak megfelelően alakultak és 35,9 milliárd forintot tettek ki (benne a hiteltörlesztési moratórium egyszeri hatásával, amely 20,2 milliárd forint).

Összesítve a számviteli eredmény mínusz 4,1 milliárd forint.

A bank arra számít, hogy a csoport országaiban az éves visszaesés 1-5 százalék lehet. Jelezték, nehéz megbecsülni a járvány globális hatásait és a nemzeti válságkezelés hatékonyságát.

„Ennek megfelelően az OTP Bank menedzsmentje visszavonja a 2020. március 6-án publikált 2020-as évre vonatkozó előrejelzéseit, továbbá nem ad új előrejelzést az év vonatkozásában mindaddig, amíg nem állnak rendelkezésére érdemi információk a makrogazdasági és működési környezet várható alakulásáról.”

OTP számviteli eredmény hitelintézet korrekciós tételek
Kapcsolódó cikkek