Pénz- és tőkepiac

Alig érzi a pandémiát a SET Group

 A SET Group megrendelései a veszélyhelyzet idején sem csökkentek, az év elején apportált Triman Kft. pedig több nagy értékű megbízást is elnyert. A vállalat az utóbbi időszakban még növelte is dolgozóinak számát, a forgalom sem csökkent.

A koronavírus-járvány nyomán kialakult rendkívüli helyzetben a SET Group munkavállalóinak nagy része otthonról látta el feladatát, ám mivel a társaság a normál működése során is felhőalapú rendszert használ, ez nem okozott fennakadást az ügymenetben. A kollégák május második hetétől már újra az irodában dolgoznak, így a megszokott kerékvágásban folyik tovább a tevékenység – válaszolta a SET Group a Világgazdaság érdeklődésére.

A tőzsdei cégek többségéhez hasonlóan a SET Groupnál sem került sor leépítésre, és a jövőre nézve sem terveznek ilyen lépéseket. Sőt, épp ellenkezőleg: a társaság arról számolt be lapunknak, hogy az elmúlt időszakban új munkakörökben újabb munkavállalókkal bővült a csapat. Mivel a munkaidő és a dolgozói juttatások visszametszésére sem volt szükség, az állami bértámogatási konstrukciók igénybevétele sincs napirenden a SET-nél. A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett vállalat megrendelései sem ritkultak a két hónappal ezelőtti kihirdetése óta, a járvány a forgalomban sem okozott visszaesést.

Mi több, a társaság idén februárban apportált leányvállalata, a Triman Kft. március óta több nagyobb volumenű építőipari beruházást is elnyert. A vasútépítésre, vasúti pályafenntartásra és hídépítési munkákra szakosodott cég március végén két, összesen félmilliárd forint értékű megbízást kapott vágányrekonstrukciós, illetve vasúti műtárgyépítési munkálatokra. Május elején pedig egy passzív optikai hálózat kiépítésére szerződött le Miskolcon egy több mint 860 millió forint összértékű okosvárosprojekt alvállalkozójaként.

A SET Group tavaly közel kétszeresére, 501 millió forintra növelte árbevételét, a tavaszi megrendelésekkel pedig jó úton jár az újabb duplázáshoz. A nagyobb volumenű építőipari projektek az eredményen is nagyot javíthatnak, tavaly ugyanis 24 millió forintos adózott veszteséget ért el a vállalat.

A kedvező hírek ellenére a SET Group részvényeit is megviselte a koronavírus-járvány kiváltotta piaci pánik, a társaság piaci kapitalizációja a február közepe óta eltelt három hónapban több mint harmadával csökkent. Március közepén 40 forintos mélyponton jegyezték a SET-papírokat, majd egészen a 80 forintos szintig kapaszkodott vissza a kurzus április elejére. Ezt folyamatos negatív konszolidáció követte, az elmúlt öt napban 7,64 százalékot csúszott vissza az árfolyam, 130 ezer forintos átlagforgalom mellett. Tegnap délben azonban 2,37 százalékos emelkedés mellett már 69 forintot értek a SET-részvények.

Triman koronavírus Set Group járványhelyzetben
Ezek is érdekelhetik