Pénz- és tőkepiac

Hatalmas csapást mért a légicégekre a járvány

Már az első negyedévben sokat rontott a légitársaságok eredményén a koronavírus-járvány.

Már az első negyedévben sokat rontott a légitársaságok eredményén a koronavírus-járvány – derült ki a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) friss tanulmányából. Ugyan a légicégek szinte azonnal szigorú költségkontrollt vezettek be a pandémia negatív hatásainak enyhítésére, a veszteséges működést a drámaian megváltozó piaci környezetben így sem tudták elkerülni. Az IATA negyven társaságot vizsgáló mintája szerint az ágazat szereplői mínusz 10,5 százalékos EBIT-marzzsal működtek az első negyedévben. Mivel a vírus elsőként Ázsiában jelent meg, így a térség vállalatainak első negyedéves eredményét rontotta leginkább, de az üzemi haszonkulcsok Európában és Észak-Amerikában is negatív tartományba fordultak. A latin-amerikai társaságok egyelőre elkerülték a veszteséges működést, mivel a régióban csak március második felében kellett visszavágni a kapacitásokat.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

A légicégek időközben óriási készpénzmennyiséget égettek el váratlanul jelentkező elkerülhetetlen kiadásaik miatt, valamint a megváltott, de fel nem használt jegyek árának megtérítésére. Az ágazati árbevétel arányos szabad cash flow mínusz 13,7 százalékra esett az egy évvel korábbi 3,6 százalékról. Az IATA becslései szerint a második negyedévben tovább gyengülhet a társaságok likviditása, mivel az ágazat szereplői újabb 61 milliárd dollár készpénzt emészthetnek fel.

Áprilisban a járatok teljes ülőhely-kapacitása 60 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a márciusihoz képest azonban nem változott jelentősen a helyzet, ennek alapján a szállítókapacitások várhatóan már nem esnek tovább az IATA szerint.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

légitársaságok légi közlekedés COVID-19 koronavírus IATA negyedéves eredmény
Kapcsolódó cikkek