Pénz- és tőkepiac

Rekorderedmény homályos jövőképpel

Rekordot rekordra halmozott a Master­plast az első negyedévben, részben a márciusi építőipari felvásárlási láznak köszönhetően. A járványhelyzet hatásai alól ők sem tudják kivonni magukat, de bíznak a gazdaságélénkítő programokban.

A főbb eredménysorokon két számjegyű növekedésről számolt be tegnap a Mas­terplast, az első három hónap csaknem 25 millió eurós árbevétele és 1,1 millió eurós EBITDA-ja mindenkori csúcs az évnyitó negyedévek sorában. Noha a devizaárfolyamok miatt a pénzügyi eredményt 44 ezer eurós veszteség terhelte, az adózott nyereség így is csaknem 15 százalékkal, 272 ezer euróra ugrott.

A rekorderedmény elérésében nagy szerepet játszott a március néhány hetét jellemző, kiemelkedően magas hazai kereslet, az egészségügyi miatt ugyanis óriási vásárlási hullám indult.

Bár az új beruházások száma csökkent a hó közepétől, a kifutó építőipari projektek befejezéséhez szükséges szigetelőanyagokat még gyorsan megrendelték a kivitelezők, hogy a korlátozások miatt fellépő alapanyaghiány ne akadályozhassa az átadásokat. A társaság forgalmának mintegy felét homlokzati szigetelőrendszereknél részben ezért 14 százalékkal több bevételt könyvelhettek el, de nagyot nőtt az igény a szárazépítészeti termékek iránt is.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A meghatározó hazai piacon 29 százalékos forgalomnövekedést ért el a vállalat, de csaknem harmadával bővült a romániai árbevétel is. Az európai piacokon azonban már éreztette negatív hatását a koronavírus, a korlátozások miatt az exportpiacokon 10 százalék feletti visszaesést tapasztalt a Masterplast. Az idén bizonytalan építőipari környezettel számol, a kilátások romlása pedig mind a forgalmára, mind a működési eredményére negatívan hathat. A járványhelyzetben az osztalékfizetést a pénzügyi stabilitás megőrzése és a beruházások finanszírozási igénye miatt egy évvel elhalasztotta a társaság.

Március közepétől megnehezült a működés, és a meg­ren­de­lésállomány is csökkent. A negatív trend áprilisban folytatódott, ekkor a nemzetközi áruszállítás a nyugat-európai országokra korlátozódott, a vírus által legsúlyosabban érintett országokban pedig szünetelt is, emiatt az visszaesett

– válaszolta a Világgazdaság megkeresésére a társaság.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

építőipar Masterplast járványhelyzet Wienerberger gyorsjelentés rekord
Kapcsolódó cikkek