Pénz- és tőkepiac

Felpörögtek a kártyás fizetések

A bankkártyás vásárlási tranzakciók megugrásából és a készpénzfelvételek számának jelentős csökkenéséből már látszik, hogy a fogyasztók a koronavírus-járvány idején a biztonságosabb fizetési módot választották a készpénz helyett.

Soha nem látott mértékben tört előre a hazai bankkártyapiac az idei első negyedévben: a forgalomban lévő plasztikok száma

éves szinten 3,4 százalékos növekedést mutatva megközelítette a 9,58 millió darabot.

A 304 ezer darabos növekedéshez az is kellett, hogy az idei év első háromhónapjában több mint 200 ezer betéti kártya váljon aktívvá. Könnyű lenne mindezt a koronavírus-járványra fogni – amely miatt az emberek tömegével igényeltek a biztonságos fizetést lehetővé tevő bankkártyát –, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen mérvű megugráshoz az kell, hogy bizonyos szolgáltatók átértékeljék a portfólió­ikat, bejelentve a plasztikokat az Magyar Nemzeti Banknak (MNB). A betéti kártyák legnagyobb negyedéves növekménye 2018 harmadik negyedévében következett be, amikor 87,7 ezer új plasztik került forgalomba.

A forgalomban lévő bankkártyák számának erőteljes emelkedése annak fényében mondható jelentősnek, hogy egy év alatt 30 ezerrel csökkent a hitelkártyák száma, és ennek a fele szintén az idei év első negyedére esik. Arra csak a következő időszak statisztikái tudnak majd választ adni, hogy az új hitelkártya-kibocsátást mennyire állította le a szabályozás, amelynek értelmében ezekre is érvényes, hogy az év végéig 5,9 százalékos maximális teljes hiteldíjmutató mellett lehet új hitelkártyákra szerződést kötni. Ennek következtében

a forgalomban lévő hitelkártyák aránya a mostani rekordalacsony 13,2 százalékról is tovább fog zsugorodni az összes magyar plasztik arányában.

Fotó: Shutterstock

Nincs viszont áttörés a kereskedőhelyek számában: március végén 114 728 szolgáltatónál lehetett bankkártyával fizetni, éves szinten a növekmény mindössze 434 egység. Ezzel kapcsolatban az MNB megjegyzi, hogy az adatokat nagymértékben torzíthatja, hogy sok elfogadóhelyen a jegybanknak adatszolgáltatási kötelezettséggel nem rendelkező külföldi szolgáltatók, amelyek Magyarországon POS-terminálokat üzemeltetnek, határon átnyúlóan is kínálnak fizetésikártya-elfogadói szolgáltatást. A kereskedőhelyeken üzemelő POS-terminálok száma ugyanakkor 2,8 százalékkal, 147,9 ezerre emelkedett.

Az év első három hónapjában 17,3 millióval többször használták a magyar bankkártya-tulajdonosok a plasz­tikjukat fizetésre, így az MNB-statisztika már csaknem 220 millió vásárlási tranzakciót jegyez.

Három hónap alatt összesen 1664,7 milliárd forintnyi árut és szolgáltatást fizettek ki bankkártyával, 240 milliárd forinttal többet, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a pandémia nyomán felerősödő készletezés miatt az egy kártyás vásárlási tranzakcióra jutó átlagösszeg 7582 forintra nőtt. Ez jól mutatja, hogy a vírusveszély elmúltával aligha lesz szükség arra, hogy fennmaradjon a PIN-kód-mentes kártyás vásárlásokra az év végégéig meghosszabbítandó 15 ezres limit.

Az év első három hónapjában 17,3 millióval többször használták fizetésre a magyar bankkártya-tulajdonosok a plasztikjukat

 

kártyás fizetés
Kapcsolódó cikkek