Pénz- és tőkepiac

Még mennek a számlákra a bérek

A bankok tapasztalatai szerint az ügyfelek döntő része a járvány hónapjai­ban is teljesíti a számlacsomagokhoz és hiteltermékekhez kapcsolt kedvezmények feltételeit, ám a nem teljesítőknek sem kell aggódniuk, mivel a pénzintézetek megfelelnek az MNB elvárásainak, és fenntartják a kedvezményeket minden érintettnél ezekben a hónapokban.

A hazai pénzintézetek lényegében kivétel nélkül megfelelnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) március közepén közzétett elvárásának, hogy az elkövetkező hat hónapban tekintsenek el a díjemeléstől azoknál a számlacsomagoknál és hiteltermékeknél, amelyek esetében az ügyfél a koronavírus-járvány hatásaként nem tudja teljesíteni a kedvezőbb árazás feltételét, vagyis azt, hogy a bankszámlájára érkezzen (bér)utalás.

A számlatermékeknél egyes bankok még ennél is tovább mentek. Az MKB például a pandémiás helyzetre való tekintettel a jóváírásoktól függetlenül a csomag keretében elérhető legkedvezőbb árazást alkalmazza márciustól. Az OTP Bank az online bankolás elősegítése érdekében az internetes bankolóknak jövedelemkiesés esetén kedvezményes számlavezetést, online utalásokkal kapcsolatos kedvezményeket is kínál.

A számlákhoz kapcsolt kedvezmények moratóriuma pár száz forinttól akár tízezres nagyságrendig terjedő megtakarítást eredményez
Fotó: VG / Kallus György

A K&H-nál június végéig a számlavezetési díj felének vagy egészének elengedését lehetővé tevő feltételek alól mentesül valamennyi olyan ügyfél, aki 2020. január előtt nyitott számlát, az új ügyfeleknek pedig a számlanyitástól számított egyetlen hónapban kell csak teljesíteniük az elvárásokat a kedvezményért.

A CIB-nél minden olyan ügyfél, aki 2019 novembere és 2020 februárja között legalább három hónapban teljesítette a számlára utalási feltételeket, év végéig mentesül azok teljesítése alól. A bank kártyázó csomagjában pedig megfelezték a kedvezmény igénybevételéhez szükséges bankkártyás tranzakciók számát.

A Raiffeisen és a Takarékbank számlacsomagváltási akciót hirdetett, bármely ügyfelük díjmentesen válthat másik, feltétel nélküli számlacsomagra, emellett a Raiffeisen Díjnyertes számlacsomagjában a havi díjmentesség bármelyik feltétele akár egyetlen myRaiffeisen mobilalkalmazáson végzett tranzak­cióval is kiváltható.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

átutalások számlavezetés bankok
Kapcsolódó cikkek