Pénz- és tőkepiac

Öt évig maradnak a banki különterhek

Ahogy a korábban ideiglenesen bevezetett bankadó, úgy a tranzakciós illeték is hosszú időre a hazai pénzügyi rendszer különterhe marad.

Ahogy a korábban ideiglenesen bevezetett bankadó, úgy a tranzakciós illeték is hosszú időre a hazai pénzügyi rendszer különterhe marad – derül ki a 2021. évi költségvetés mellékleteként a parlament elé tárt, 2024-ig szóló középtávú kitekintésből. Eszerint

az utalásokra, a készpénzes tranzakciókra kivetett 3, illetve 6 ezrelékes (tranzakciónként maximum 6 ezer forintos) teher a következő öt évben továbbra is a költségvetés bevételi oldalát erősíti.

Bár a jövő évi költségvetés az idei 226,3 milliárdnál 7,5 milliárd forinttal kisebb, 218,8 milliárdos bevétellel számol, ám ezt a 3,3 százalékos esést főként az okozza, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) várható befizetése jelentősen csökken, mi­után a kincstári utalásokat 2020 januárjától kivették az illetékköteles körből. A MÁK az idei 3,7 milliárd forint után 2021-ben a tervek szerint csak 360 millió forint illetéket fizet be. A csökkenés másik részét az illeték alapjául szolgáló bázisévi bevételek várható alulteljesülése okozza, ehhez az előterjesztő Pénzügyminisztérium (PM) szerint a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai is hozzájárultak.

A Magyar Államkincstár várható befizetése jelentősen csökken
Fotó: Kallus György / VG

A költségvetési terv a következő évekre a tranzak­ciós ­illeték 4 százalékos növekedésével számol. Ez alapot adhat arra az óvatos banki bizakodásra, hogy bizonyos területeken csökkenhet az illeték.

Korábban a bankszövetség jelezte: az elektronikus fizetés általánosabb elterjedése előtt álló jelentős akadály a lakossági utalások után fizetendő illeték, amely egyébiránt a sikeresen induló azonnali fizetési rendszert is nyomja, még akkor is, ha egy időközben bevezetett módosítással a 20 ezer forint alatti lakossági utalások mentesülnek az illeték alól. A Magyar Nemzeti Bank az azonnali fizetés elterjedése érdekében olcsó csomagok kidolgozására akarja rábírni a pénzintézeteket, ám azok a havi kétszeres ingyenes készpénzfelvétel 900 forintos (éves szinten 25 milliárdos) illetékterhe miatt ezt nehezen tudják teljesíteni. Ugyanakkor az utalások számának és értékének növekedése mellett a bevételi előirányzat úgy is teljesülhet, ha további tranzakciók válnak illetékmentessé.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

bankok bankadó tranzakciós illeték költségvetés
Kapcsolódó cikkek