Pénz- és tőkepiac

Felfelé kúsznak a betéti kamatok

Látványosan emelkedni kezdett a lakossági lekötött betétek átlagos kamatszintje 2020 első hónapjaiban, miközben a koronavírus-járvány nyomán megugrott az állomány is. A folyószámlabetétek dominanciája ugyanakkor nincs veszélyben.

Az év első felében megindultak felfelé a lakossági lekötött betétek kamatai, ugyanakkor a folyószámlabetéteknél maradtak a nullához konvergáló ráták – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból. Az MNB statisztikái szerint a háztartások lekötött forintbetéteinek szerződésekben szereplő éves kamatlába májusban elérte a 0,58 százalékot, ami 33 bázisponttal haladja meg a 2019. májusi 0,25 százalékot,

de a múlt év végi értéknél is 29 bázisponttal magasabb.

Az egyes futamidőknél és konstrukcióknál igen jelentősek az eltérések az éves változás mértékét tekintve.

Unicredit bank, illusztráció. Fotó: VG

A látra szóló és a folyószámlabetétek átlagkamata például alig módosult az egy évvel korábbi mértékhez képest, és változatlanul a nulla közelében – az ötödik hónapban éppen 0,02 százalékon – állt.

Az éven belüli futamidőre lekötött forintbetéteknél viszont látványos a változás:

itt 0,19-ról 0,57 százalékra nőtt a szerződésekben szereplő átlagos ráta,

de hasonló mértékben, 1,12 százalékra nőtt az egy és két év közötti lejáratú betétek kamata is.

A két éven túli lejáratú forintbetéteknél viszont tovább csökkent az éves alapon vizsgált átlagos kamatszint, és az MNB adatai szerint a 2019. májusi 0,65 után idén az ötödik hónapban már csak 0,6 százalékot ért el.

A devizabetéteknél ellenben alig látni mozgást, már ami az átlagos kamatlábakat illeti. Az MNB adatai szerint az euró-folyószámlabetéteknél nem változott az átlagkamat 2019 májusához képest, és maradt évi 0,01 százalékon, de elenyésző, 1 bázispontos növekedést mértek az éven belüli futamidőre lekötött euróbetéteknél is.

További részletek a Világgazdaság csütörtöki számában.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) konstrukció futamidő forintbetét Betéti kamatok
Kapcsolódó cikkek