Pénz- és tőkepiac

Hátrányban a magyar osztalékpapírok

Míg a hazai befektetők sok esetben visszatartott vagy elhalasztott osztalékfizetéssel kénytelenek szembesülni, a régió több országában az idén sem lehet panasz a kínálatra: egyes cseh, lengyel és román részvények tartásával 10 százalék feletti osztalékhozam érhető el.

Az előző évi nettó profitjukból összesen 1 milliárd ­euró osztalékot fizettek, illetve fizetnek az év hátralévő részében a bukaresti tőzsdén jegyzett romá­niai társaságok közül harminchatan. A kibocsátók évek óta gáláns osztalékot kínálnak, részvényeik tartásával a tízéves román államkötvény éves hozamának – amely jelenleg 4 százalék – többszöröse szerezhető meg.

A fenti összeg több mint harmadát, 363 millió eurót az OMV Petrom juttatta a részvényeseinek, köztük a 20,6 százalékban tulajdonos román államnak és az 51 százalékos befolyással rendelkező osztrák anyacégnek. Az olaj- és gázszektor nehézségei ellenére a Petrom a nettó profit 48 százalékát osztotta vissza, azaz emelt a megelőző évi 38 százalék után. A gáláns kifizetés csaknem 10 százalékos osztalékhozamnak felelt meg, ráadásul a papírt a januári csúcs után március végén 40 százalékkal olcsóbban lehetett megvenni (az esés felét már ledolgozta az árfolyam). Ilyen magas osztalékra egy ideig valószínűleg nem lesz példa, elemzők szerint a Petrom nyeresége az idén 70 százalékkal marad el a tavalyitól az alacsony olajárak és visszaeső üzemanyag-fogyasztás miatt.

Fotó: Aga Luczakowska/Bloomberg via Getty Images

Magyar szemmel ugyancsak magas a román atomerőművet üzemeltető Nuclearelectrica osztaléka: a 2019-es nyereségből 100 millió euró jutott a részvényeseknek az elmúlt három évben sorra rekordprofitról beszámoló társaságtól. Az árfolyam majdnem tizedének megfelelő csökkenése után egy hónap alatt máris 17 százalékkal emelkedett a árfolyama.

Csütörtöki hírek szerint az Európai Központi Bank meghosszabbítaná az euróövezet bankjainak tett ajánlását, hogy ne fizessenek osztalékot – a jelenlegi határidő október vége, ezt terjesztenék ki az év végéig. Régiónk jegybankjai közül több is, így a cseh és a magyar sem javasol kifizetést, ennek megfelelően döntött a tavalyi nyeresége terhére juttatandó osztalékösszeg tartalékolásáról az OTP Bank, illetve a cseh Komercni Banka.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

osztalék hozam osztalékpapírok
Kapcsolódó cikkek