Pénz- és tőkepiac

Masterplast: régi célár, új kockázatok

A koronavírus-járvány a Master­plast működésére is rányomta a bélyegét.

A múlt héten publikált második negyedéves gyorsjelentést követően megerősítettük a Masterplastra vonatkozó 885 forintos célárfolyamunkat. A legutóbbi, július 29-i modellfrissítésünk során emeltük a célárfolyamot 825-ről 885 forintra. A társaság árfolyama akkoriban még 600 forint környékén mozgott, de augusztus végére már 730 forintig emelkedett a kurzus. Az aktuális árfolyamhoz képest további 21 százalékos felértékelődési potenciál látható.

A koronavírus-járvány a Master­plast működésére is rányomta a bélyegét, a társaság áprilisi forgalma jelentősen visszaesett (részben a márciusban tapasztalt építőanyag-vásárlási láz következménye, hogy az április gyengén sikerült). A vállalat a helyzetre reagálva több válságintézkedést is hozott, például költségcsökkentéseket hajtott végre, amelyek a negyedév végére tompították a járvány negatív hatásait.

Júniusban már kiemelkedő forgalmat bonyolított le a Masterplast, így a második negyedévet 4 százalékos bevétel-visszaeséssel vészelte át, és 27,5 millió eurós árbevételt mutatott ki.

A pozitív meglepetés az EBITDA soron érkezett, a hatékonyságjavító intézkedéseknek köszönhetően az értékcsökkenés-leírás előtti üzemi eredmény (EBITDA) 14,5 százalékkal, 2,75 millió euróra emelkedett. Az EBITDA-marzs pedig új rekordra, 10 százalékra ugrott, amire még nem volt példa a társaság történetében.

A devizaárfolyam-változások negatív hatása miatt a pénzügyi eredmény negatív lett a második negyedévben, ezért az adózott eredmény szintjén már nem tudott nagy kiugrást felmutatni a vállalat, de még így is 0,7 százalékkal, 1,84 millió euróra emelkedett a nettó profit. A járvány második hulláma bizonytalanságot okoz a vállalat második féléves teljesítményére nézve, az év második felében ismét jöhetnek gyengébb hónapok. A németországi, ascherslebeni gyár márciusban bejelentett felvásárlásával az egészségügyi szektorban is megjelent az alaptevékenységét tekintve építőanyag-gyártó vállalat, amelynek ez a lépése hosszú távon további javuló eredményességet hozhat.

Masterplast Nyrt.
Kapcsolódó cikkek