Pénz- és tőkepiac

Átrajzolta a menedzsmentek problématérképét a járvány

Amíg tavaly a szakemberhiány miatt aggódtak leginkább a vezetők, addig idén egyértelműen a koronavírus okozta gazdasági bizonytalanságot értékelik a legnagyobb külső kockázatnak.

Alaposan átalakította a pénzügyi vezetők problématérképét és várakozásait a koronavírus-járvány:

amíg tavaly a szakemberhiány miatt aggódtak leginkább, addig idén egyértelműen a COVID-19 miatti gazdasági bizonytalanságot értékelik a legnagyobb külső kockázatnak.

Az új helyzetben az automatizáció mellett csapatuk motivációjának fenntartását és a folyamatok átszervezését élik meg legnagyobb kihívásként. A kilátásokat illetően pesszimistábbak:

25 százalékuk csökkenő létszámra számít az osztályán.

Fotó: Getty Images

A PwC Magyarország 120 hazai pénzügyi igazgató (CFO) bevonásával készült felmérésének főbb megállapításai:

  • · A megkérdezettek szerint a legnagyobb kockázatot idén egyértelműen a COVID-19 miatti bizonytalan gazdasági környezet jelenti (70 százalék), melyet a nem megfelelő informatikai rendszerek (57 százalék) és a szakemberhiány (55 százalék) követ.
  • · A tavalyinál valamivel többen (25%) számítanak létszámcsökkenésre, amelynek okai között megjelent a lassuló üzletmenet.
  • · A hazai CFO-k továbbra is az automatizációban és a digitalizációban (48 százalék), valamint az információs háttér fejlesztésében (16 százalék) és a felelősségkörök felülvizsgálatában (14 százalék) látják a fejlődés lehetőségét.
  • · A kutatásban részt vevő pénzügyi vezetők 41 százaléka azt válaszolta, hogy egyáltalán nem mérik külön mutatóval saját osztályuk hatékonyságát.
  • · Bár az informatika és az automatizáció szerepét a megkérdezettek kiemelt fontosságúnak érzik, csak nagyon kevesen gondolják úgy, hogy úttörőek lennének ezen a területen versenytársaikhoz képest (7%).
  • · Míg a világ vezető technológiai cégeinek globális pénzügyi osztályai már ma is az idő több mint 50 százalékát töltik a szervezetük jövőjével kapcsolatos döntéstámogatással, addig a magyar pénzügyi és számviteli osztályok a válaszadók szerint még munkaidejük közel felét a múltbeli adatok gyűjtésével és feldolgozásával töltik.
  • pénzügyi vezetők felmérés CFO PwC problématérkép
    Kapcsolódó cikkek