Pénz- és tőkepiac

Illetékmentességet kapnak a csokos lakásvásárlók

Illetékmentesen vásárolhatnak lakást január elsejétől azok a gyermeket nevelő családok, akik csokot vesznek igénybe – jelentette Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn reggel az otthonteremtési program negyedik elemét.

Elengedi az illeték teljes összegét 2021. január elsejétől a kormány a csokkal új és használt lakást vásárló családoknak

– jelentette Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn reggel az otthonteremtési program negyedik elemét.

Miután a csokot ugyanúgy igénybe vehetik a gyermeket egyedül nevelők is, az illetékmentesség érvényes lesz az egyszülős családokra is – hangsúlyozta.

A Magyarország legnagyobb otthonteremtési programjából ismertetett újabb elemet még legalább egy követi

– közölte a miniszter a Világgazdaság kérdésére, a költségelőirányzat minden támogatási elemhez felülről nyitott.

Fotó: Shutterstock

Mindeddig a 2022. december 31-ig építési engedélyt szerző lakásokra jelentették be az 5 százalékos áfa visszavezetését, igénylése esetén a 0 százalékos áfával történő új lakás vásárlási lehetőséget, és legutóbb

a lakásfelújításra januártól igényelhető 50 százalékos, maximum hárommillió forintig terjedő költség visszatérítési lehetőséget a 18 év alatti gyermeket nevelő családoknak.

Novák Katalin elmondta, hogy például egy nettó 50 millió forintos ingatlan vásárlása esetén a gyermeket vállaló, váró és nevelő családok jövőre 2 millió forintot takaríthatnak meg illetékmentességgel, és 13,5 milliót az áfa elengedésével, ha csok-ot is igénybe vesznek az otthonteremtéshez.

Otthonteremtési program Novák Katalin
Kapcsolódó cikkek