Pénz- és tőkepiac

Könnyebb lesz beruházási kölcsönhöz jutni

Hosszú lejáratú beruházási kölcsönök mellé is igényelhető már kedvezményes garancia a Garantiqától.

Új, kifejezetten beruházási hitelekhez kapcsolódó kezességvállalási konstrukciót dob piacra az MFB csoporthoz tartozó Garan­tiqa Hitelgarancia Zrt. Az Investment Hitelgarancia nevű konstrukciót a Gazdaságvédelmi akciótervben indított 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogramban érhetik el a kkv-k. Búza Éva (képünkön), a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: bár egyértelmű volt, hogy a garanciaprogram elsősorban a vállalkozások likviditási problémáinak kezelésében segít, ám a koronavírus-válság miatt igény van arra is, hogy a kezesség a beruházási típusú hitelek felvételét segítse. Az Európai Bizottság rábólintott, hogy az Investment Hitelgaranciát a korábbinál hosszabb futamidőre lehessen felvenni a gazdasági visszaesés kedvezőtlen hatásait mérséklő beruházások esetében.

A konstrukció 80 százalékos kezességvállalást kínál 90 százalékos állami viszontgarancia mellett. A támogatás maximális mértéke legfeljebb 800 ezer, a kezességvállalás maximális mértéke 2,5 millió euró lehet.

Búza Éva
Fotó: Garantiqa

A banki partnerek a garanciaprogramban október közepéig már 345 milliárd forintnyi hitelt helyeztek ki 8329 szerződéssel.

A kezességvállalás mértéke meghaladta a 300 milliárd forintot, a megkötött szerződések 67 százaléka mikrovállalkozások ügyleteihez fűződött. A vezérigazgató szerint

a program jelenlegi 60 százalékos kihasználtsága és a további kereslet jelzi, hogy az eredeti 500 milliárd forintos keret felett lehet a program kihasználtsága.

Aligha lesz meglepő, ha a Garantiqa rálicitál tavalyi teljesítményére, amikor minden ötödik kkv hiteléhez az ő kezességvállalása társult.

Búza Éva szerint a garanciaprogram kiválóan kapcsolható a Gazdaságvédelmi akcióterv támogatott hiteltermékeihez. Ezt mutatja, hogy a kezességvállaláshoz kapcsolódó hitelügyletek csaknem 85 százalékát az MNB NHP Hajrá! forrásából refinanszírozták. Miután az NHP Hajrá! esetében a jegybank várakozásai szerint az év második felében, a jövő év elején előtérbe kerül a beruházási cél, elképzelhető, hogy az új konstrukció jelentékeny részét kapcsolják majd az MNB refinanszírozásának köszönhetően olcsó hitelforráshoz.

Garantiqa kis- és középvállalkozások Krízis Garanciaprogram beruházási kölcsön hitel vállalkozások
Kapcsolódó cikkek