Pénz- és tőkepiac

A feltörekvő piaci eszközök felé fordulnak a profik

Trendfordulót idézhet elő a washingtoni őrségváltás és a koronavírus-vakcina megjelenése.

Az amerikai választásokat és a koronavírus elleni vakcina sikeres tesztelését követően a nagy befektetési bankok a feltörekvő piaci devizák vásárlására buzdítanak – írja a Reuters.

A Morgan Stanley szerint az inkább a természeti erőforrásokra, olcsó gyártásra vagy az idegenforgalomra támaszkodó fejlődő gazdaságok számára rendkívül előnyös a globális és az utazás fellendülése, valamint a kiszámíthatóbb Fehér Ház. Az amerikai befektetőház ki is adta a jelszót:

venni kell minden feltörekvő piaci eszközt.

Illusztráció. Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Elsősorban a kínai, mexikói, brazil, dél-afrikai, kolumbiai és az orosz devizába való befektetést javasolják,

de ajánlják az olyan kemény valutában jegyzett kötvényeket is, mint az ukrán állampapírok, vagy a mexikói állami olajtársaság által kibocsájtott PEMEX-kötvények. A bank képviseletében nyilatkozó James Lord úgy véli, jó eséllyel a rali még 2021 első negyedévéig is kitart, és rengeteg, eddig a partvonalon kívül várakozó pénz jelenhet meg újra a kockázatos eszközök piacán.

A hasonló tanácsokat osztogató Citibank pedig elsősorban az indonéz rúpiát és a thaiföldi bátot tartja jó befektetésnek.

Bár az idegenforgalmi bevételek csak hónapok múlva áramlanak be például Thaiföldre, már látszik a fény az alagút végén, illetve a tüntetések folytatódása miatti aggodalmak is csillapodnak, ezért a bát sokat erősödhet – mondta Dirk Willer, a Citi elemzője.

Sőt a Citi és a francia Societe Generale a török lírát is vételre ajánlja, miután Erdogan elnök elbocsátotta pénzügyminiszterét és a török jegybank elnökét, illetve jelentős politikai változásokat is ígért.

Az UBS feltörekvő piaci vezető stratégája, Manik Narain ugyanakkor arra hívta fel a befektetők figyelmét, hogy a kínai prémiumkötvények hozama az inflációt is számításba véve most haladja meg a legnagyobb mértékben az amerikai papírok hozamát az elmúlt 10 évben. A hozamkülönbség miatt viszont a kínai jüan erősödése várható.

A nagy kérdés csak az – fűzte hozzá Narain -, hogy a kínai központi bank tűri-e a jüan további izmosodását.

Ha igen, a dollár-jüan árfolyam a jelenlegi 6,61-ről visszatérhet 6,4-re, ahol 2018 elején állt, amikor kitört az amerikai-kínai vámháború.

amerikai választások Citibank Morgan Stanley Bank befektetés feltörekvő országok
Kapcsolódó cikkek