Pénz- és tőkepiac

Csúcsra szaladt az amerikai piac

Az online tér növekedéséből profitáló cégek tartósan piacot szerezhettek maguknak.

Fontos szinteket tört át az S&P 500 index a héten, a 3600 pont feletti értékeket ugyanis korábban még sohasem sikerült elérnie. Joe Biden valószínűsíthető elnöksége jót tett a tőzsdeindexeknek, de a potenciális vakcinával kapcsolatos hétfői hírek még ennél is nagyobb lökést adtak.

A hétfői kereskedést szép pluszban nyitotta az index, és ebből valamennyit meg is őrzött, de napon belül már egy felszúrás és a napon belüli csökkenés miatt jóval kedvezőtlenebb technikai kép rajzolódott ki.

A keddi kereskedésben nem is tudott 3600 pont felett maradni az index. Különösen izgalmassá teszi a helyzetet, hogy ezzel fals kitörés látszik a napi grafikonon, de az MACD-indikátor nemrégiben még adott vételi jelzést, miközben az RSI-indikátor nem mutat túlvettséget. Ezek alapján bőven lehetséges, hogy a korábbi 3600 pontos szinteket újra teszteli az árfolyam. A hírfolyam mindezt összességében támogatja. Biden győzelme kapcsán még sok a kérdés, egyrészt hogy Donald Trump mikor ismeri el az eredményt, illetve mit mutatnak az újraszámlált szavazatok, másrészt az, hogy a szenátus milyen összetételű lesz. Az élénkítés elindulhat, ami a gazdaságnak és a piacnak is kedvezhet. A szektorok között valamivel összetettebb a kép, a potenciális vakcinával kapcsolatos hírek után a „vírusrészvények” gyengélkedtek, de a lemaradó szektorok, az energiaipar és a pénzügyi cégek erősen szerepeltek.

A befektetők összességében arra készülnek, hogy a vakcina küszöbönálló elkészülése miatt az újranyitás idővel bekövetkezik, és főleg az erősen megütött ciklikusabb működésű cégek árfolyamai szerepelhetnek jól.

Arra még nincs garancia, hogy üzletileg is látványos lehet a visszapattanás, az online tér növekedéséből profitáló cégek pedig tartósan piacot szerezhettek maguknak, ami miatt a mostani relatív gyenge teljesítmény sem biztos, hogy tartósan indokolt. A főbb indexek szintjén viszont ezek a hatások kiolthatják egymást, ezért főleg az izgalmas technikai képre érdemes figyelni.

tőzsdeindex USA piac
Kapcsolódó cikkek