Pénz- és tőkepiac

Gyér készletek a mezőgazdaságban

Mélypontra csökkenhetnek az USA kukorica- és szójababkészletei.

A Bloomberg gabonaindexe újabb, 17 havi csúcsra kapaszkodott, folytatva az augusztusban kezdődött erősödését. A legújabb lökést az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) jelentése szolgáltatta, amely szerint

az Egyesült Államok kukorica- és szójababkészletei a 2020–2021-es szezon végére hétéves mélypontra csökkennek.

Az amerikai mezőgazdasági keresleti és kínálati riport novemberi jelentése általában nem szokott nagy esemény lenni, mivel a termelési és készletadatok ekkorra ismertek. Ez az év azonban minden, csak nem átlagos a kedvezőtlen időjárási viszonyok és a gyorsan emelkedő kínai kereslet miatt.

A minisztérium a gyenge betakarítási eredményekre és a megnövekedett kínai keresletre hivatkozva a szezonvégi szójababkészlet-előrejelzését 190 millió vékára csökkentette, az előzetes várakozás 244 millió véka volt. A kukorica esetében pedig 1,7 milliárd vékára vágta vissza a prognózist a korábbi 2,17 milliárddal szemben, ez a 2013–2014-es szezon óta a legalacsonyabb. Az USDA a megnövekedett kínai kereslet okát egyrészt a gyenge ukrán termelésben látja, másrészt az afrikai sertéspestis okozta állománykiesés fellendítette a kínai sertéstenyésztést, magasabb takarmányigényt eredményezve.

Amerika az idén 67,3 millió tonnás, azaz 2,65 milliárd vékás, rekordnagyságú kínai vásárlással számol.

A decemberi kukoricakontraktus a 4,1 dolláros zónában kereskedik vékánként, ez csaknem 30 százalékos emelkedés az augusztus eleji mélypontokhoz képest. A szójabab a 11,4 dolláros vékánkénti ár közelében tartózkodik, ami négyéves csúcs.

Az olaj piacán a Pfizer oltóanyaggal kapcsolatos pozitív bejelentése visszalökte a WTI árfolyamát a 40 dolláros szint fölé. Ám az olajár jókora túlkínálati nyomásnak lesz kitéve a közeljövőben. Európa és Amerika is további lezárásokra készül, ráadásul Líbia növeli a kitermelését. Az OPEC döntéshozói december 1-én találkoznak, de azt már most tudni lehet, hogy az előzetes terveikkel ellentétben januárban még nem enyhítenek a kitermeléscsökkentési kvótákon.

usda szójabab USA mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek