Pénz- és tőkepiac

Négy szervezetnél javult a gazdálkodás átláthatósága

Az Állami Számvevőszék utóellenőrzést tartott.

Tíz korábban ellenőrzött szervezet utóellenőrzését végezte el az Állami Számvevőszék.

Négy szervezetnél a végrehajtott intézkedések eredményeként javult a gazdálkodás átláthatósága és elszámoltathatósága. Hat szervezetnél ugyanakkor nőtt a szabálytalan működés kockázata, mivel nem javították ki a korábban feltárt hiányosságokat.

Az Állami Számvevőszék utóellenőrzés keretében ellenőrizheti, hogy az ellenőrzött szervezetek megvalósították-e az ÁSZ megállapításai alapján összeállított intézkedési tervükben saját maguk számára meghatározott feladatokat. Az utóellenőrzések visszacsatolást adnak mind a döntéshozók, mind az ellenőrzött szervezetek számára, ezáltal hozzájárulnak a szükséges intézkedések tényleges végrehajtásához és a közpénzügyek rendezettségének javulásához.

Jelen kockázatalapú utóellenőrzés az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás érdekében öt alapítvány és öt gazdasági társaság belső szabályozottságának és működési tevékenységének lényeges területeit értékelte a korábbi ellenőrzések tapasztalatai alapján.

Az utóellenőrzés olyan szervezetekre terjedt ki, amelyeknél az intézkedési tervükben vállalt feladatok határideje 2018. december 31-ig lejárt. A kiválasztott szervezetek nem reprezentálják a hazai alapítványokat és gazdasági társaságokat.

Fotó: Shutterstock

Az ellenőrzés célja annak kockázatalapú értékelése volt, hogy a kiválasztott tíz szervezet az intézkedési tervek végrehajtásával hasznosította-e az ÁSZ jelentésében a hiányosságok megszüntetése, illetve a kockázatok kezelése érdekében megfogalmazott javaslatokat, illetve javult-e szabályozottságuk, valamint hozzájárultak-e a közpénzügyi helyzet javulásához.

Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a tíz ellenőrzött szervezet közül két alapítvány és két gazdasági társaság működési kockázatai csökkentek, mivel kialakították a közpénzekkel való gazdálkodás alapvető szabályozási kereteit, biztosították 2018-ban a felhasznált támogatások átláthatóságát, továbbá az államháztartásból kapott és a 2018-ban felhasznált költségvetési támogatásokról vezetett nyilvántartásaik biztosították a közpénzekkel való gazdálkodás elszámoltathatóságát.

Az ÁSZ azt is feltárta, hogy hat szervezet esetében nőtt a szabálytalan működés kockázata. Az összesített értékelés alapján három alapítványnál és három gazdasági társaságnál nőtt a kockázat a számviteli beszámolóval, valamint egyes számviteli szabályzatokkal kapcsolatos hiányosságok miatt, így nem volt biztosított a közpénzek szabályos felhasználása. A hat magas kockázatú szervezetből három szervezetnél (a Budapesti Fesztiválzenekar Alapítványnál, a Filharmónia Magyarország Koncert és Fesztiválszervező Nonprofit Kft.-nél és a MartonSport Nonprofit Kft.-nél) a vezetők már az ellenőrzés során tájékoztatást adtak a feltárt szabálytalanságok megszüntetését célzó intézkedésekről, amellyel hozzájárultak az átláthatóság és elszámoltathatóság elvének érvényesüléséhez.

szervezetek ELLENŐRZÉS Állami Számvevőszék
Kapcsolódó cikkek