Pénz- és tőkepiac

Nem okozott csalódást a török jegybank, tovább erősödik a líra

A török jegybank az előzetes várakozásoknak megfelelően 475 bázisponttal, 15 százalékra emelte az irányadó kamatlábat a korábbi 10,25 százalékról.

A török jegybank az előzetes várakozásoknak megfelelően 475 bázisponttal, 15 százalékra emelte az irányadó kamatlábat a korábbi 10,25 százalékról.

Kiemelték, hogy a jövőben minden finanszírozás a 15 százalékos egyhetes repo kamat értékén történik.

A jegybank a döntéssel kapcsolatos indoklásában hangsúlyozta, hogy a harmadik negyedévben tapasztalt gazdasági fellendülés ellenére, az egyre növekvő kornavírus-esetszám miatt bevezetett részleges korlátozások fokozzák a bizonytalanságot a gazdaság rövid távú kilátásaival kapcsolatban, különösen a szolgáltatási szektorban. A járvány terjedésének lassítását célzó korlátozó intézkedések hátrányosan befolyásolták a folyó fizetési mérleg egyenlegét is. Emellett a romló inflációs folyamatok jelentkeztek, ennek megakadályozása érdekében pedig a jegybank erőteljes monetáris szigorítás mellett döntött.

A szigorúbb monetáris politika mindaddig fennmarad, amíg az tartósan vissza nem esik.

Naci Aqbal a jegybank új elnöke már korábban leszögezte, hogy a jövőben a magas infláció csökkentésére összpontosítanak, melyhez valamennyi rendelkezésére álló monetáris politikai eszközüket felhasználják. Októberben az infláció 11,89 százalékos szintet ért el, és a líra a hónap elején 8,58 környékén rekordmélységbe gyengült a dollár ellenében. A jelentős alapkamat-emelés elsődleges célja tehát, hogy mihamarabb egyszámjegyűre mérsékelje az inflációt, és elérhetővé váljon az 5 százalékos célszint. A múlt hét végén Tayyip Erdogan elnök új gazdasági modell elfogadására tett ígérete, valamint azt megelőzően a jegybank és a pénzügyminisztérium élén történt személycserék megelőlegezték a jegybank jelentős kamatemelésével kapcsolatos várakozásokat, így a török líra 7,6 körüli szinteken közel kéthónapos csúcsára erősödött, és mintegy 12 százalékos heti nyereséget ért el.

Fotó: Getty Images

A hét folyamán aztán kis gyengülést követően továbbra is megtartotta értékét, közvetlenül a kamatdöntést megelőzően 7,68 líráért adtak egy dollárt, majd a kamatdöntés hatására folytatódott a török fizetőeszköz erősödése, jelenleg már a 7,58 körüli szinteken mozog.

A jegybank lépése azért is volt rendkívül sürgető, mert a török líra az év eleje óta elvesztette értékének 30 százalékát, a legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci deviza volt 2020-ban, és az ország devizatartalékai vészesen csökkennek. A romló helyzetet, a negatív reálárkamatok, valamint a török külpolitikával kapcsolatos nyugati szankciók kockázata váltotta ki, melyet a költséges devizapiaci állami beavatkozások sem tudtak megfordítani.

A török állami bankok becslések szerint 100 milliárdos dollártartalékot adtak el az idén a líra támogatására.

A romló devizapiaci környezet ellenére az alacsonyan tartott alapkamatnak voltak előnyei is: az ipari termelés szeptemberben éves összevetésben 8,1 százalékkal növekedett. Lutfi Elvan új török pénzügyminiszter 2020-ban 0,3 százalékos gazdasági növekedést vár, miután a fogyasztás, a beruházások és az is optimizmusra adnak okot. Elvan előrejelzése szerint a költségvetési idei hiánya a 4,9 százaléka alatt maradhat. A kamatemelés ugyan lassíthatja a gazdaság fellendülését, azonban hozzájárulhat a fizetési mérleg szélesebb körű problémáinak elhárításához. A pozitív devizapiaci remények ellenére Tatha Ghose, a Commerzbank pénzügyi elemzője szerint 2021 végére az irányadó kamat 16 százalékra emelkedhet, azonban 2020 végére így is 9,5 lírába, míg 2021 márciusára már 10 lírába kerülhet egy amerikai dollár.

jegybanki kamatdöntés török jegybank
Kapcsolódó cikkek