Pénz- és tőkepiac

Csökkentek az euróövezeti államkötvények hozamai

A koronavírus eddiginél jóval fertőzőbb mutációja, valamint a kereskedelmi kapcsolatrendszert övező bizonytalanságok visszafogták a kockázatvállalási hajlandóságot.

Az euróövezeti államkötvények hozamai gyengültek a keddi kereskedésben, mivel a koronavírus eddiginél jóval fertőzőbb mutációja, valamint az Egyesült Királyság és az jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerét szabályozó megállapodását övező bizonytalanságok visszafogták a kockázatvállalási hajlandóságot.

Számos ország zárta le határait Nagy-Britannia viszonylatában a Londonban és Anglia délkeleti részén viharos ütemben terjedő mutálódott vírustól való félelmek hatására, ami

káoszt okozott az utazásokban, és azzal fenyeget, hogy élelmiszerhiány alakul ki pár nappal azelőtt, hogy a szigetország végleg elhagyja az Európai Uniót.

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte, a kormány „minden szinten kapcsolatba lépett” Párizzsal annak érdekében, hogy minél hamarabb megindulhasson a teherforgalom az angliai Dover és a franciaországi Calais között.

A francia hatóságok hétfőn nulla órától nem fogadják a brit oldalról érkező teherforgalmat.

A zárlat nyomán a Nagy-Britannia felé irányuló forgalom is jórészt leállt, mivel a doveri kikötő és a Csatorna-alagút angliai vasúti terminálja nem működik.

Fotó: AFP

Kedd délelőtt az euróövezeti referenciának tartott tízéves német államkötvény hozama 1,2 bázisponttal, mínusz 0,59 5 százalékra süllyedt. A tízéves francia államkötvények hozama 1 bázisponttal, mínusz 0,350 százalékra csökkent, míg a tízéves olasz államkötvényeket 0,518 százalékos hozammal kínálták, ez 2,5 bázispontos csökkenést jelent.

Az Egyesült Királyság tízéves államkötvényeinek hozama 0,220 százalékon állt kedd délben, 1,3 bázisponttal, 6,04 százalékkal emelkedett. Hétfőn 0,207 százalékon zárt a hozam, kedden az eddigi kereskedésben 0,197 és 0,226 százalék között mozgott a szintje.

A pénz- és tőkepiacokon nem keltett mozgásokat, hogy az amerikai kongresszus hosszú hónapokig tartó huzavona után hétfőn végre megszavazta az újabb gazdaságösztönző csomagot. A 892 milliárd dolláros programmal mentőövet dobtak a járvány sújtotta gazdaságnak és biztosították a szövetségi kormányzat finanszírozásának fenntartását, ám a piacok masszívabb, akár a kétezer milliárd dolláros értékben reménykedtek.

Eközben az Egyesült Királyság és az Európai Unió még mindig nem jutott megállapodásra jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről, jóllehet az év végi határidőig mindössze tíz nap maradt.

Legkésőbb szerda estig tető alá kellene hozni az egyezséget, különben nem marad idő arra, hogy szilveszter előtt jóváhagyják az uniós tagállamok az alkut.

Úgy tudni, hogy már csak egy vita, a halászati ügyek körüli nézeteltérések hátráltatják a megegyezést, és itt is körvonalazódik valamiféle alku.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

Utóbbi elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

államkötvények Egyesült Királyság euróövezet
Kapcsolódó cikkek