Pénz- és tőkepiac

Erőteljesen nőtt a vállalati hitelállomány

Több mint egytizedével nőtt a harmadik negyedév vé­géig a vállalati hitelek állománya, és alig több mint 300 milliárd forinttal maradt el a tízezermilliárdos határtól. A teljes portfó­lióban a nagyvállalatok súlya emelkedett érezhető mértékben, a kkv-hiteleknél pedig a kisebb cégek húzták a bővülést.

A harmadik negyedév végére megközelítette a 9700 milliárd forintot a vállalati hitelek bruttó állománya Magyarországon, ami erőteljes, 10,4 százalékos növekedés 2019 azonos időszakához képest – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.

A gyors növekedés leginkább a nagyvállalatoknak köszönhető, ebben a körben egy év alatt majdnem 15 százalékkal emelkedett a kimutatott állomány, nagysága elérte a 4221 milliárd forintot.

Ettől függetlenül a legnagyobb szeletet változatlanul a mikro-, kis- és középvállalkozások adják a tortából: itt a 7,3 százalékos éves szintű bővülést követően 4984,4 milliárd forintos portfóliót mutatott ki az MNB. Az önálló vállalkozók hitelei­nek mennyisége viszont csak 5,3 százalékkal gyarapodott tizenkét hónap alatt, és nem egészen 480 milliárd forintot tett ki.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Mindezek következtében a nagyvállalati hitelek aránya 1,7 százalékponttal 43,6 százalékra emelkedett a teljes portfólióban, a mikrovállalkozói és kkv-szektoré viszont 52,9-ről 51,5 százalékra csökkent. Az önálló vállalkozók részesedése 5 százalék alatt járt a harmadik negyedévben, miközben egy évvel korábban még 5,2 százalékot ért el.

Figyelemre méltó, hogy a kkv-szektor hitelein belül a mikro- és kisvállalkozások súlya érezhetően emelkedett, viszont az önálló vállalkozók és a középvállalatok részesedése egyaránt csökkent.

A jegybank statisztikái szerint szeptemberben 343,9 ezer aktív vállalati hitelszerződés volt a magyarországi piacon,

amely minimálisan ugyan, de elmaradt az egy évvel korábbi 345,3 ezertől. A devizahitelek aránya – bár visszafogott mértékben – szintén csökkent éves összevetésben, és a 2019. szeptemberi 40,6 után idén, a harmadik negyedév végén 40,2 százalékot tett ki.

A harmadik negyedévi hiteltranzakciók egyenlege 271,3 milliárd forintra csökkent az egy évvel korábbi 293,4 milliárdról. Ez azzal magyarázható, hogy bár az új folyósítások 5,3 százalékkal, 2084,4 milliárd forintra emelkedtek éves összevetésben, a törlesztések jóval gyorsabban, 8,4 százalékkal, 1824 milliárd forint közelébe nőttek.

hitelállomány MNB nagyvállalatok kkv
Kapcsolódó cikkek