Pénz- és tőkepiac

Két év után talpra állhat a Boeing

A 737 MAX gépek felszállási engedélyével a részvényárfolyam is emelkedni kezdett.

Hosszú idő után először kaptak pozitív híreket a Boeing-részvényesek novemberben.

Nemcsak a biztató vakcinahírek, hanem az is felfelé hajtotta a kereskedelmi légi utazás óriását, hogy húsz hónap kényszerparkolás után a 737 MAX gépek újra felszállhatnak. A részvények árfolyama nagy ralit mutatott be a hírekre, novemberben csaknem 50 százalékos emelkedést sikerült produkálniuk.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a Boeing 737 és 737 MAX modellek jelentőségét. A 2019-es balesetek és a gépek kényszerparkolása az első kilenc hónapban 15 milliárd dollárjába került a Boeingnak, 2020 novemberében pedig a cég rendeléseinek 78 százalékát tették ki ezek a típusok. Ez az állomány a jelenlegi listaárak szerint 300 milliárd dollár bevételt testesít meg az elkövetkező évekre. Erősen kérdéses, hogy a légitársaságok kifizetik-e a jelenlegi listaárakat, valószínűbb, hogy a kereslet csökkenése lefarag valamennyit ezekből. Ezenfelül jól mutatja, hogy mekkorát fordult a világ a Boeinggal 2019 első fele óta, hogy a korábban tervezett havi 55 darab 737 MAX gép helyett 2020-ban egész évben 80 darab gurult le a futószalagról.

Bár a 737-es gépeken van a hangsúly, érdemes megemlíteni, hogy a járvány a többi modell értékesítését is visszavetette.

A Boeing a 787-esből mindössze négy darabot tudott leszállítani októberben, és hetet szeptemberben, az új 777-es debütálása egy évet csúszik, a 747-est pedig teljesen kivezetik. A vállalat a következő évtizedre 10 százalékkal csökkentette a várakozásait a leszállított gépekre vonatkozóan, de a húszéves terven nem változtatott. Hosszú távon talpra állhat a Boeing, de az elkövetkező néhány évben még nyögni fogja az elmúlt másfél-két év terheit. Nem valószínű, hogy a részvények árfolyama visszatér a lokális mélypontjaihoz, sőt, a technikai kép alapján még emelkedhet a kurzus pár hónapos időtávon.

Ennek ellenére, ha tartós befektetési célpontot keresünk, akkor a nagy rivális Airbus vagy a Delta Airlines biztonságosabb választásnak bizonyulhat a szektorban.

Boeing 737 Boeing
Kapcsolódó cikkek