Pénz- és tőkepiac

Xtend ligából villantott a DM-Ker

Feltűnt ma a BÉT Nyertesek listáján a nyilvános kibocsátással kacérkodó kispapír.

Az alig ismert DM-Ker, melyet a tőzsdeérettségüket váró cégek Xtend piacán jegyeznek, ma napközben néhány órán át a Waberer's részvényével felváltva vezette a BÉT Nyertesek listáját, közel 20 százalékos emelkedéssel. Igaz csak 5 ezer darab cserélt gazdát 59 forintos áron a „filléres részvényből”, ám ez a 331 ezer forintos forgalom is elegendő volt arra, hogy felhívja magára a figyelmet a papír a tegnapi tőzsdei pánikot követő vissza kapaszkodásban.

Az építőipari és mezőgazdasági gépek márkaképviseletét ellátó DM-KER tavaly év végén, egymilliárdos zártkörű tőkeemeléssel lépett a pesti tőzsdeparkett előszobájának számító Xtend piacra,

ahol kedvező díjak mellett, s egyszerű feltételek között várhatják a friss cégek, hogy érettek legyenek.

A menedzsment nem titkolt célja, hogy a Standard kategóriába lépjenek, s hogy egészséges részvényesi szerkezet alakuljon ki, aminek meghatározó szereplői a hazai intézmények mellett a lakossági befektetők, s később a nemzetközi befektetők. Ennek érdekében az ősszel 300-500 millió forint értékben terveztek részvényeket piacra dobni nyilvános részvénykibocsátás (IPO) keretében.

A jegyzéseket 38 és 42 forint közti ársávban tervezték.A

kibocsátás egyik különlegessége lett volna, hogy a kibocsátó a magánszemélyektől érkező jegyzések esetében, személyenként maximum 30 ezer darabig és 38 forintos részvényáron visszavásárlási kötelezettséget vállalt volna, egy éves horizonton.

Fotó: Shutterstock

A járványhelyzet miatt előbb online IPO-ban gondolkodtak, majd novemberben elhalasztották a kibocsátást.

Miután Bátor Ferenc és Megyeri Sándor, akik a társaságban 73,66 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek, közölték, hogy a tőkeszerkezet változásának alternatívái merültek fel, ami miatt a tervezett nyilvános ajánlattétel részletei módosulhatnak.

December elején a Navigator Investment készített vállalatértékelést a társaságról. A DCF alapú értékelés szerint

a DM-Ker saját tőke értéke megközelíti a 10 milliárd forintot, míg az egy részvényre jutó belső érték 79 forint.

A cég a bizonytalan gazdasági környezet ellenére is képes volt 15,41 százalékkal növelni az árbevételét az idei első félévében az előző év azonos időszakához képest.

A modell becslés szerint az idei éves árbevétel 9 százalékkal múlhatja felül a tavalyi teljesítményt.

A cég jelenleg is dolgozik a hosszú távú osztalékpolitika kialakításán. Az idei évben részvényenként 1,90 forint osztalékot fizettek. Stratégiai céljaik között szerepel a külpiaci terjeszkedés, melynek első lépését egy szlovák leányvállalat létrehozása jelenti. Emellett a társaság a mezőgazdasági gépek piacán kíván piacot bővíteni akár a kisebb versenytársak felvásárlásával is.

A BÉT Xtend számos engedményt tesz a tagoknak. Míg a Prémium és Standard kategóriában kötelező az IFRS szerinti beszámolók készítése, addig az Xtend piacon elég a Magyar Számviteli Szabványok szerint elkészített pénzügyi jelentés is.

Az is lényeges, hogy a BÉT Xtend piacon nem kell a kibocsátó könyvvizsgálójának kibocsátói minősítéssel rendelkeznie. Továbbá lehetőség van úgynevezett technikai bevezetésre is, vagyis, hogy IPO nélkül, mindössze egy zártkörű tőkeemelés után megjelenhetnek a cégek a piacon.

DM-KER tőzsde BÉT Xtend Budapesti Értéktőzsde (BÉT)
Kapcsolódó cikkek