Pénz- és tőkepiac

A hozamgöbre közepén is beavatkozhat a jegybank

Az MNB, a mai közlemény szerint, készen áll arra, hogy az állampapír-vásárlásokat a tízévesnél rövidebb lejáratú állampapírokra is kiterjessze.

Az elmúlt hetekben néhány bázisponttal tolódott felfelé a hozamgörbe, a rövid oldalon nem történt változás, ám az egy évnél hosszabb lejáratokon 5-25 bázisponttal emelkedtek a hozamok

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a jegybank folytatja a hosszú lejáratú állampapírok vásárlását, a 10, 12, 17 és 20 éves állampapírokból hetente összesen 35-40 milliárd forint értékben.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az elemző kiemelte: a ma megjelent közleményben a jegybank jelezte, hogy a hosszabb futamidőre ható eszközök hatékonyabb alkalmazása érdekében, a monetáris politikai irányultságát változatlanul tartva, az egyes programjai keretében kibocsátott likviditás átcsoportosítását hajtja végre a fedezett hiteleszköz felől az állampapír-vásárlások irányába. Emellett az MNB készen áll arra, hogy az állampapír-vásárlásokat a tízévesnél rövidebb lejáratú állampapírokra is kiterjessze,

ezzel biztosítva a folyamatos állampapír-piaci likviditást a hozamgörbe középső szakaszán.

A vásárlások heti összegét továbbra is rugalmasan alakítják, melynek során a jegybank a korábbinál nagyobb arányban hajt végre közvetlen másodpiaci vásárlásokat. Az MNB az állampapír-vásárlási programot tartós piaci jelenlét mellett, a szükséges mértékben és a szükséges ideig fogja használni és továbbra is kiemelt fontosságúnak tekinti a hosszabb futamidők súlyának növelését az államadósság lejárati szerkezetében.

hozamgörbe MNB állampapír-piac
Kapcsolódó cikkek