Pénz- és tőkepiac

Érik egy korrekció a Tesla piacán

Akár 10-20 százalékos korrekció is jöhet, ami vételi alkalmat kínálhat.

Felrobbant egy Tesla Model 3 kedden egy sanghaji földalatti autóparkolóban – jelentette a kínai média. A CNBC szerint nem világos, hogy Kínában gyártott vagy importált modellről van szó és a Tesla sem válaszolt az amerikai hírügynökség kérdéseire. Emlékeztettek, hogy az Egyesült Államokban korábban több robbanás is történt, míg tavalyelőtt Sanghajban vizsgáltak ki egy esetet.

Hétvégén a Wedbush 715 dollárról 950 dollárra emelte a Tesla elektromosautó-gyártó vállalat 12 havi célárát, s bár Daniel Ives, a Wedbush elemzője semleges ajánlást fogalmazott meg, azért egy optimista forgatókönyvet is beárazott. Bullish felfogásban egyéves horizonton 1250 dollár az új cél, ami 25 százalékos felértékelődést jelentene.

Hétfőn Sanghajban az első vevő megkapta a Kínában gyártott Tesla Model Y autót.

Fotó: Qilai Shen/Bloomberg/Getty Images

A Tesla immár két modellt gyárt a kínai piacra a sanghaji üzemben, melynek gyártókapacitása évi 250 ezer autó.

A helyi gyártással megspórolják a vámokat és a szállítási költséget.

Egy héttel ezelőtt azonban az amerikai Autópálya Közlekedésbiztonsági Hivatal felkérte a Teslát, hogy hívjon vissza 158 ezer et az esetlegesen hibás érintőképernyők miatt, amelyek biztonsági kockázatot jelenthetnek a tulajdonosok számára.

Vannak kockázatok, s egyre valószínűbb, hogy korrekció következik a Tesla árfolyamában, ami akár 10-20 százalékos is lehet

– mondta a Villággazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Szerinte, arról sem szabad megfeledkezni, hogy komoly kihívói vannak a Teslának, mint például a Volkswagen, s így 5-10 éves távlatban elveszítheti egyeduralmát az elektromosautó-gyártók piacán. Ugyanakkor, egy esetleges korrekció vételi alkalmat kínálhat azoknak a befektetőknek, akik középtávon bíznak a Teslában és az ágazatban – tette hozzá.

A Tesla szerdán 850,45 dolláron zárt a NASDAQ piacon.

Csütörtökön a nyitás előtti kereskedésben már 856 dollár felett jegyezték. Egy évvel ezelőtt 109 dollárnál járt a kurzus.

sanghaj Volkswagen Nasdaq Tesla
Kapcsolódó cikkek