Pénz- és tőkepiac

Ezermilliárd eurósra hízott a teljes európai ETF-piac

A decemberi vásárlásokkal együtt 993 milliárd euróra hízott az európai tőzsdén kereskedett alapok vagyona. A kontinens részvénytúlsúlyos ETF-piaca 14 százalékkal nőtt tavaly.

Decemberben is pörgött a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) európai piaca, a főként passzív, indexkövető termékekben lévő 4 százalékkal 992,6 milliárd euróra nőtt a Refinitiv Lipper adatai szerint.

A kereken 40 milliárd eurós többletből 23,2 milliárd eurót tett ki a frissen beérkezett tőke, míg az optimista piaci környezet – a befektetési jegyek felértékelődésén keresztül – 16,8 milliárd euróval növelte a befektetések értékét.

Főként a részvényekbe fektető termékeket zsákolták a befektetők, az érintett ETF-ek 18,5 milliárd eurót szívtak fel. Ezen belül a legtöbb friss pénz,

  • 4,7 milliárd euró az amerikai részvényekből válogató alapokba került,
  • a globális részvénypiaci termékekbe további 4,3 milliárd,
  • a feltörekvő piaci részvényalapokba pedig 2,7 milliárd euró érkezett.
  • Az év végén is folytatódó tőzsdei ralival együtt 5 százalékkal gyarapodott a teljes állomány. A kötvénybe fektető ETF-ek 5,1 milliárd eurót csatornáztak be, eszközértékük az alacsony hozamokkal együtt másfél százalékkal nőtt. Az előző kettőnél jóval kisebb méretű vegyes és pénzpiaci ETF-ek tőkéje 100-200 millió euróval nőtt, az árupiaci és alternatív eszközökből viszont 300-400 milliós mennyiséget adtak el a befektetők.

    Fotó: Frank Rumpenhorst / dpa/AFP

    A decemberi mozgásokkal együtt az egész évet is erős, 14 százalékos gyarapodással zárta az európai ETF-szektor.

    Ebből 90,8 milliárd euró származott az értékesítésekből, a hozamok pedig további 31,7 milliárd euróval hizlalták a befektetések értékét. A pandémiától sújtott év végére közel ezermilliárd euróra emelkedő volumen újabb rekord.

    Továbbra is egyeduralkodónak számítanak a ETF-ek, a szegmens kétharmadát messze legnagyobb eszközkategória újabb 13 százalékos bővülést ért el tavaly.

    A kötvény- és az árupiaci ETF-ek vagyona ennél nagyobb ütemben, 15, illetve 60 százalékkal nőtt, teljes eszközértékük azonban együttvéve is csak a piac szűk harmadát teszi ki.

    Az előzőekhez képest marginális méretű, mindössze néhány milliárd eurót kezelő alternatív és pénzpiaci alapok mérete tovább zsugorodott.

    Az európai ETF-piac továbbra is nagyon koncentrált, a piacvezetőnek számító amerikai Blackrock alapkezelőhöz tartozó iShares a kezelt vagyon 46 százaléka felett rendelkezett, megelőzve az Xtrackers és a Lyxor ETF-szolgáltatókat. A tíz legnagyobb kibocsátóhoz a kezelt állomány 93 százaléka tartozott, míg a piaci torta fennmaradó, vékonyka szeletén 39 szolgáltató osztozott.

    részvény iShares tőzsde tőzsdén kereskedett alapok ETF
    Kapcsolódó cikkek