Pénz- és tőkepiac

Ismét szóban interveniált az EKB

Napokon belül másodszor gyengítették az eurót verbális beavatkozással a jegybankárok.

Az EKB szerdán újabb verbális intervenciót hajtott végre az euró erősödésének megállítása érdekében

– vélekedett Miró József, az Erste vezető elemzője.

Mondván, Klaas Knot holland jegybankár, az EKB kormányzótanácsának tagja szerint a jegybank számára rendelkezésre állnak a szükséges eszközök az euró erősödésének megállítása érdekében. Lehetséges eszközként a további csökkentését nevezte meg a jelenlegi -50 bázispontos szintről.

A negatív kamatok rendkívül népszerűtlenek az európai megtakarítók és a bankok körében is,

azonban az EKB egy korábbi elemzése azt mutatta, hogy egészen -1 százalékos szintig a negatív kamatok haszna meghaladja az előnyöket.

Egy nappal korábban a Bloomberg szellőztette meg, hogy az EKB részletes elemzésnek veti alá az euró dollárral szembeni erősödésének okát. Már maga a vizsgálat is jelzés volt az árfolyam számára, miszerint az EKB nem ért egyet a piaci értékítélettel, s mint ilyen, verbális intervenciónak tekinthető.

Fotó: Shutterstock

A dollár a tegnapi negatív hangulatban egyébként is erősödött, vagyis az EUR/USD kurzus alakulásában nem az euró gyengülése volt az egyetlen tényező.

Meghatározó támasz alá került az euró-dollár árfolyama, s a technikai kép alapján folytatódhat a csökkenő mozgás, vagyis az euró gyengülése a következő napokban

– mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Hozzátéve: hamarosan elérhető lehet az 1,20-as kitörési szint, de továbbra sem számíthatunk nagyobb, trendszerű elmozdulásra.

Mint mondta, a dollár erősödése, szokás szerint a forint piacára is hatott. A tegnapi kereskedésben további ellenállási szinteket lépett át az EUR/HUF árfolyama.

Így megnyílt az út a 362-es szint elérése előtt. Ám legkésőbb a 363-as szint felett a mozgás megtorpanására számíthatunk, mert ott található a 23,6 százalékos Fibo-szint, illetve a felső csökkenő trendvonal – tette hozzá Varga Zoltán.

EKB verbális intervenció eur/usd eur/huf
Kapcsolódó cikkek