Pénz- és tőkepiac

Izzíthat az idén a PannErgy

A tervezettnél kisebb hőmennyiség értékesítésével is elérte a 2020-ra kitűzött 2,53–2,6 milliárd forintos EBITDA-cél felső határát a PannErgy. A földhőt hasznosító vállalat az idén már a 2,8–2,88 milliárd forintos sávba várja az eredményt.

A z évközi kapacitásbővítő beruházások elhúzódása és a nem tervezett javítási munkálatok hátráltatták kissé a PannErgyt a negyedik negyedévben.

A geotermikus energiát hasznosító vállalatcsoport a korábbi évek átlagához igazodó, ám a tervezettnél 7,4 százalékkal kevesebb, 567 565 gigajoule hőenergiát értékesített tavaly október és december között

– derül ki a társaság péntek este közzétett termelési jelentéséből.

A miskolci geotermikus rendszer összesen 284 890 gigajoule hőenergiát értékesített, ami 1,7 százalékkal kevesebb 2019 hasonló időszakáénál, a győri projekt értékesítése pedig 5,3 százalékkal, 275 528 gigajoule-ra csökkent.

A legkisebb kapacitású, szentlőrinci termelőegység viszont 16 százalékkal, 7011 gigajoule-ra növelte az eladott hőmennyiséget.

A vártnál gyengébb utolsó negyedéves teljesítmény mellett a 2020 egészére kitűzött 1,647 millió gigajoule kumulált értékesítési hőmennyiségtől is kisebb mértékben, mintegy

3 százalékkal elmaradt a vállalat. Bizakodásra adhat okot ugyanakkor, hogy az év közben végrehajtott beruházásoknak köszönhetően a 2,53–2,6 milliárd forintos EBITDA-cél felső sávját így is elérték, sőt ez előzetes adatok szerint néhány százalékkal meg is haladhatták.

A tavaly október elejétől érvényes hatósági hődíjak sem hoztak számottevő változást a társaság külső környezetében. A miskolci tagvállalatokra vonatkozó átvételi árak ugyan 2,6 százalékkal, 2626 forintra mérséklődtek gigajoule-onként, a győri és a szentlőrinci távhőhálózatba ugyanakkor változatlanul 3204, illetve 3654 forintos árszabás mellett termelhet a PannErgy.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A győri és a miskolci geotermikus projekteket is érintő kapacitásbővítő és hatékonyságnövelő fejlesztések eredménye ráadásul idén már egész évben érvényesülhet, ezért a vállalat vezetése további növekedéssel számol 2021-ben.

Az EBITDA-t a tavalyinál 11 százalékkal magasabbra, a 2,8–2,88 milliárd forintos sávba várja a menedzsment. Ehhez 1,733 millió gigajoule hőmennyiséget tervez értékesíteni a PannErgy, ami új rekord lenne a társaság számára. A fűtési időszak miatt szezonálisan legerősebb első negyedévben ebből 660 ezer gigajoule-lal kalkulálnak, ami csaknem 8 százalékkal múlhatja felül a tavalyi szintet. Az előzetes éves EBITDA-tervet a társaság három hónap múlva esedékes éves rendes közgyűlése erősíti majd meg, illetve szükség esetén pontosítja.

A befektetők optimistán várták a piaczárás után közzétett termelési beszámolót, a társaság részvényei pénteken a szokottnál magasabb, 67 millió forintos forgalomban 2,5 százalékkal drágultak. A PannErgy papírjaiban további jelentős felértékelődési lehetőség lehet, a pénteki 816 forintos záróár ugyanis 48 százalékkal alacsonyabb az OTP Bank 1204 forintos céláránál. A jelenleginél számottevően magasabb árfolyam-várakozás mellett a bankház elemzője vételre ajánlja a papírt.

hőtermelés Geotermikus energia termelési jelentés EBITDA-cél pannergy
Kapcsolódó cikkek