Pénz- és tőkepiac

Marad a volatilitás, nyertesekkel és vesztesekkel

Bőven maradt bizonytalanság 2021-re a tavalyi zűrzavaros év után: a világ a Covid-vakcinákra vár, kérdésesek az amerikai elnökválasztás geopolitikai hatásai, a befektetési döntéseket pedig merőben új feltételek mellett kell meghozni – hangzott el a Fidelity International online előadásain.

A mögöttünk hagyott év kötvény- és részvénypiaci eseményei több esetben markánsan eltértek a Fidelity International elemzői és portfólió menedzsereinek várakozásaitól, a szakértők ezért 2021-re a szokásosnál is óvatosabb prognózisokkal készültek és ezt a szemléletet ajánlják a befektetőknek is – hangzott el az idei kilátásokról szóló előadásukon.

2021 valószínűleg a helyreállás időszaka lesz, nyárra gyorsulhat fel a talpraállás – vélik.

Addig marad számos kérdőjel, amely meghatározhatja a piaci folyamatokat, így például a járvány második hullámának hatásai, a költségvetési stimulusok okozta óriási adósságteher lehetséges kezelése és a korlátozások feloldásának ütemezése.

A Fidelity elemzői az év második felére ezek után már egyértelműen gazdasági fellendüléssel számolnak, a sokat szenvedett szolgáltatóipar erőteljes visszapattanásával.

E szektor már befektetési szempontból is érdekes, különösen az ázsiai cégek részvényei tűnnek most vonzónak, s ha már Ázsia, a szingapúri ingatlanszektor is több, mint ígéretes.

A térség egyébként is több szempontból kedvenc a Fidelity portfólió-menedzserei és elemzői között, egyértelműen a keleti országoktól várják, hogy meghatározó szerepet játsszanak a globális fellendítésében.

Fotó: Fidelity

Óva intenek viszont attól, hogy a rendkívül nyomott hozamok láttán a sokkal kockázatosabb kötvények felé forduljanak a befektetők. Pedig a biztonságos eszközökben – német, amerikai állampapírokban – még sokáig marad a negatív reálhozam, többek közt azért, mert a globális mérete egyszerűen nem bír el magasabb kamatokat, ez alapján pedig gyakorlatilag borítékolható, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idén is folytatja a kötvényvásárlásokat.

A Fidelity szakértői úgy vélik, a piacok most a Fed hitelességét tesztelik, a központi banktól pedig arra lehet számítani, minden eszközt bevet a hosszú amerikai kötvényhozam alacsonyan tartása érdekében.

Mindemellett nem árt az óvatosság a kötvénypiacon, az emelkedő inflációs kockázatok miatt.

A közép-európai kötvénybefektetésekre kitérve elhangzott, a magyar és a cseh állampapírok jelenleg kevésbé vonzók, ellenben a latin-amerikai és ázsiai társaikkal. Általában a feltörekvő piacokon sok a kérdőjel, nehéz megjósolni a gazdasági növekedés mértékét és az alakulását (utóbbit például azért, mert bizonytalan, hogy a válságból épp kievickélő cégek áremelés mellett döntenek, hogy a 2020-ban kiesett bevételeiket ellensúlyozzák, vagy kivárnak).

Ahogy más fórumokon, a Fidelity előadásain is elhangzott a devizaháború kérdése, vagyis, hogy a legtöbb állam érdekében most a saját pénzük árfolyamának gyengítése áll, ez alól nem kivétel az Egyesült Államok sem; a szakértők egyébként a dollár folytatódó gyengülésére számítanak.

A részvénypiacokra térve sok a nagyszerű befektetési lehetőség, a Fidelity elemzői most a fogyasztáshoz kapcsolódó társaságok papírjait favorizálják, a globálisan óriási, nem realizált kereslet miatt.

De izgalmasak a demográfiai folyamatokból profitáló vállalatok részvényei is, mint ahogy a digitalizáció, automatizáció szektorok is.

Bőven szólnak ellenérvek az amerikai részvények ellen és mellett is: óvatosságra int a túlértékeltség, a gazdasági környezet viszont támogató: kivételes eset, hogy az óriási ösztönzőcsomagok ellenére a kötvények reálhozama negatív maradt, a magas miatt pedig nincs igazából jelentős inflációs nyomás.

 

portfólió Fidelity kötvény
Kapcsolódó cikkek