Pénz- és tőkepiac

Piaci pletykákon hízott a DM-Ker árfolyama

Vége szakadt a napok óta tartó extrém árfolyam-emelkedésnek az Xtenden jegyzett DM-Ker-részvény piacán, a kedden még 200 forinton is gazdát cserélő papírért tegnap már csak 100 forintot adtak. A múlt héten kezdődött rali 60 forintról indult, öt kereskedési nap alatt összesen 233 százalékkal nőtt a A keddi tőzsdezárás után a DM-Ker jelezte, hogy szándéknyilatkozatot írt alá az Opus Global egyik érdekeltségével a jövőbeni stratégiai együttműködésről. A közzététel legérdekesebb része, hogy az együttműködés „a DM-Ker tőkeszerkezetének módosulásával is járhat”.

Vitkovics Péter, a DM-Ker fel­ügyelőbizottsági elnöke és straté­giai tanácsadója a lapunknak elmondta, a keddi közleménnyel a két társaság célja az volt, hogy a piacon megindult és a DM-Ker-részvény piacán rendkívül hektikus árfolyammozgást okozó pletykáknak, találgatásoknak elejét vegyék. A szándéknyilatkozatból is látható, hogy a folyamat az elején tart, a végeredmény lehet akár közös érdekeltség létrehozása, de az is elképzelhető, hogy az Opus Global vagy a leánycége, a Mészáros M1 Nehézgépkezelő részesedést szerez a DM-Ker Nyrt.-ben – tette hozzá Vitkovics Péter. Amint az együttműködés formája eldől, azt kommunikálni fogják a társaságok.

A nyilatkozatot aláíró Mészáros M1 Nehézgépkezelő Kft.-t tavaly januárban alapították, fő tevékenysége 3,5 tonnánál nagyobb tömegű gépjárművek kölcsönzése. Az Opus pedig tavaly október 6-án jelentette be, hogy egy üzletrész-csereügylettel 34,13 százalékos részesedést szerzett a Nehézgépkezelőben.

Az Opus csoport építőipari érdekeltségei már korábban is kapcsolatban voltak az építőipari és mezőgazdasági munkagép-bérbeadással, -értékesítéssel, flottakezeléssel, használtgép-eladással foglalkozó DM-Kerrel, piaci információk szerint tavaly több Doosan munkagépet vásároltak tőlük. A tegnapi korrekció után kialakult 100 forintos részvényár már közelebb van a december elején közzétett vállalati értékelésben szereplő számokhoz: a Navigator Investments diszkontált cash flow alapú értékelése szerint a DM-Ker sajáttőke-értéke megközelíti a 10 milliárd forintot, ennek alapján az egy részvényre jutó érték 79 forint.

Az együttműködési szándéknyilatkozat választ adhat arra a kérdésre, hogy melyek voltak azok a „felmerült alternatívák”, amelyek miatt a DM-Ker tavaly októberre tervezett részvénykibocsátását elhalasztották. A társaságban összesen 73,66 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Bátor Ferenc és Megyeri Sándor a döntést akkor azzal indokolta, hogy „a társaság tőkeszerkezet-változásának alternatívái merültek fel, ami miatt módosulhatnak a tervezett nyilvános ajánlattétel részletei”.

Ezek is érdekelhetik