Pénz- és tőkepiac

Sínen van a SET-stratégia

Olyan vállalatok akvirálását is tervezi a SET Group, amelyek erősíthetik a vasútépítő leánycég, a Triman Kft. tevékenységét.

A jövőben a legjövedelmezőbb üzletágunkra koncentrálunk, s az a célunk, hogy hosszú távon a vasútipar stabil szereplője legyen a csoport – mondta a Világgazdaságnak Orbók Ádám, a SET Group üzletfejlesztési igazgatója. Hozzátette: ennek érdekében profiltisztítást hajtanak végre, egyúttal pedig olyan vállalatok akvirálását is tervezik, amelyek erősíthetik a vasútépítő leánycég, a Triman Kft. tevékenységét. A csoport a jövőben horizontálisan kíván terjeszkedni, és idővel a külföldi piacokat is megcélozzák.

A cég életében fordulópontot jelentett tavalyelőtt a vasútépítéssel foglalkozó Triman 90 százalékos tulajdonrészének megszerzése, ennek köszönhetően bővült a SET Group értékmegőrző üzletága: olyan ígéretes leánycégeket keresett a társaság, amelyekben többségi részesedést szerezhet, s az irányítást is átveheti. Ilyen volt a korábban a vasúti biztosítóberendezéseket telepítő Mátó-Stáb száz százalékának és a haszonállat-eledelt gyártó Farmer-mix többségi részesedésének megszerzése, de ebbe a sorba illeszkedett az Unitool-Plastik műanyagipari céggel üzletrész vásárlására kötött szerződés is, a Triman-üzlet azonban már alaptőke-emelést is igényelt.

A vasútépítés olyan hosszú távú beruházás, amelyet nem érintett a vendéglátás és a turizmus mostani drámai visszaesése – mondta az üzletfejlesztési igazgató. Mert nem hónapokban, még csak nem is években tervez az ágazat, hanem évtizedes projektek valósulnak meg, amelyek válságokon és fellendüléseken ívelnek át. A Triman kis létszámmal és magasan kvalifikált munkaerővel dolgozik, a mérnököknek nem okozott komoly kiesést a home office, míg a terepen dolgozók szabadtéren, a településektől és a tömegtől távol tevékenykednek. Emellett a bizonytalanságok, esetleges határidőcsúszások áthidalására a társaság már tavaly kidolgozott egy forgatókönyvet, hogy akár három hónapos kényszerszünet esetén is biztosítva legyen a leányvállalat pénzügyi stabilitása – hangsúlyozta Orbók Ádám.

Kiemelte, hogy korábban is volt már profiltisztítás a cégben. A vasúti biztosítóberendezéseket telepítő kecskeméti Mátó-Stáb leánycégről leválasztották a Zalakaros tőszomszédságában, Garaboncon található 1,5 hektáros, belterületi ingatlant, amely alatt termálvízkészlet található a kapcsolódó kitermelési, valamint felhasználási jogokkal. A területet tavaly a Termál Hotel Nyugat Kft.-be apportálták azzal a céllal, hogy a projektcégük beépíthető állapotba hozza és értékesítse. A Mátó-Stáb a főtevékenységére, a vasúti berendezések és vasúti járművek javítására és karbantartására fókuszált. A tavalyi évet 90 forint közelében kezdte a SET Group, a márciusi zuhanás idején 40 forintig esett, onnan hamar visszakapaszkodott 75 forintig, majd azóta egy máig tartó lecsorgás rajzolódik ki a görbén. Az 50 forintos szint többször is megtámasztotta a kurzust, tegnap 55 forint közelében jegyezték. A piac láthatóan arra vár, hogy mi rajzolódik ki a tavaly megkezdett holdingépítésből és a stratégiaváltásból.

Ezek is érdekelhetik