Pénz- és tőkepiac

Új SET részvények

Egészen kis céget vont be a tőzsdei körforgásba a SET Group.

A Magyar Nemzeti Bank a január 14-én jóváhagyta a SET Group Nyrt. 21 904 554 darab, 20 forint névértékű törzsrészvények tőzsdére vezetéséhez szükséges Egyszerűsített Tájékoztatóját. A társaság közgyűlése még 2019. december 11-én határozott a SET Group tőkeemeléséről a TRIMAN Kft. 90 százalékos üzletrészének apportálásával.

A TRIMAN értékelését az Equilor Corporate Advisory Zrt. végezte, s

a szakértői jelentés a társaság 100 százalékos üzletrészének értékét 3 014 042 333 forintban, 90 százalékos üzletrészének értékét 2 712 638 100 forintban állapította meg.

A közgyűlési döntés értelmében a SET az apportálás által egyenként 123 839 forint kibocsátási értéken hozza forgalomba zárt körben az új részvényeket. A tőkeemeléshez kapcsolódó részvénykibocsátás mértéke meghaladta a tőzsdére már bevezetett mennyiség 20 százalékát.

Helye van a jövőképünknek és az üzleti modellünknek a tőzsdén – mondta a Világgazdaságnak az MNB döntés közzétételét követően dr. Orbók Ádám, a SET Group üzletfejlesztései igazgatója. Hozzátéve: sikerült egy egészen kis céget bevonni a körforgásába, s azzal, hogy a 90 százalékos tulajdonrészt tőkeemeléssel apportként került a SET tulajdonába, valós piaci értékelést kapott a TRIMAN.

Fotó: Shutterstock

A vasútépítéssel foglalkozó TRIMAN 90 százalékos tulajdonrésze a SET Group értékmegőrző üzletágához tartozik, mely olyan ígéretes leány cégeket keresett, ahol többségi részesedést szerezhetnek, s az irányítást is átvehetik. Ilyen volt a korábban a vasúti biztosító berendezéseket telepítő MÁTÓ-STÁB 100 százalékának és a haszonállat-eledelt gyártó Farmer-mix többségi részesedésének megszerzése.

A SET tavaly ősszel közzétett féléves jelentésből is kitűnik, hogy a vasút- és hídépítés nagyon erős szegmens.

A TRIMAN és a MÁTÓ-STÁB bekerült az MVM csoport minősített beszállítói közé. A TRIMAN a 2019-es üzleti évet 373 milliós adózott eredménnyel zárta, s tavaly ősszel a SET Group, mint 90 százalékos tulajdonos, 2018 és 2019 után, összesen 95 millió forint osztalékot kapott. A TRIMAN a tavalyi első félévben egymilliárd forint összegű új megrendeléshez jutott. A SET Group csoport tavaly első félévi árbevételének háromnegyedét adta a vasút- és hídépítés.

Az üzletfejlesztési igazgató január elején a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy

a SET a jövőben a legjövedelmezőbb üzletágára koncentrál, s az a célja, hogy hosszú távon a vasútipar stabil szereplője legyen.

Ennek érdekében profiltisztítást hajtanak végre, egyúttal pedig olyan vállalatok akvirálását is tervezik, amelyek erősíthetik a vasútépítő leánycég, a TRIMAN tevékenységét.

A piac élénk forgalommal, már az első órában közel 50 millió forintnyi kötéssel reagált a hírre. A kurzus 2 forintos réssel nyitott, majd előbb lefelé indult az árfolyam, ami nem meglepő, hiszen az új részvények bevezetése hígítást jelent. Ám utána az eladók kerültek többsége, közel 10 százalékos pluszba, 73 forint fölé tolták a kurzust. Bizalmat szavazva az új stratégiának, s a TRIMAN kedvező értékelését árazva.

részvény tőzsde Set Group gazdaság
Kapcsolódó cikkek