Pénz- és tőkepiac

Újabb üvegszövet gyártási fejlesztést indít a Masterplast

Szabadkán 7,6 millió eurós beruházással erősíti tovább termelését a magyar vállalat, amely ezzel Európa második legnagyobb üvegszövet gyártójává lép elő.

A múlt év végén közzétett rekordméretű egészségipari beruházás bejelentése után újabb fejlesztést indít a Masterplast. Szabadkán 7,6 millió eurós beruházással erősíti tovább üvegszövet termelését a magyar gyártó. A projektet a növekedési kötvényprogrammal is kibővült saját forrásokból és a Prosperitati Alapítványon keresztül juttatott mintegy 3 millió euró összegű, vissza nem térítendő állami támogatásból, valamint banki hitelből finanszírozza a társaság.

A szabadkai gyártóbázis fejlesztése több célt is megvalósít.

A 25 százalékos üvegszövet termelési kapacitásbővülés nagyobb hányadát új német gyártógépek üzembe állításával érik el, amelyekkel a legigényesebb piacokra szánt prémium termékeket állítja majd elő a vállalat.

Az elmúlt években összegyűjtött gyártói tapasztalat alapján a meglévő géppark modernizálása is megtörténik. A technológiai fejlesztésekkel és új kiegészítő gépek beszerelésével javul a minőség és a termelési hatékonyság, valamint bővül a termékszortiment is.

Az új konfekcionáló egység és a szélesebb körű logisztikai szolgáltatások igényesebb piacok egyedi igényű kiszolgálását is lehetővé teszi.

A beruházás eredményeként a forgalombővülést elsősorban prémium kategóriás termékek értékesítésével éri el a vállalat, ami magasabb eredményességet is biztosíthat.

A kísérő építési munkálatok és az új eszközök telepítése 2021 nyarán várhatóan befejeződik, az új gépek 2022 év elejétől állhatnak termelésbe. Az így létrejött 150 millió négyzetméteres évenkénti kapacitása Európa második és a világ harmadik legnagyobb üvegszövet gyártójává teszi a magyar vállalatot.

Fotó: Masterplast

Az egészségipar mellett az építőipari szegmensben sem állunk le a fejlesztésekkel, a mostani lépéssel tovább erősítjük gyártói pozícióinkat a legnagyobb árbevételt hozó termékcsoportunkban. Csúcsminőségű termékek előállításával a legnagyobb európai partnerek elérése is lehetővé válik. Hosszabb távon a fejlesztéseink fő célja a hőszigetelő rendszerünk újrahasznosíthatóságának megteremtése, aminek első működő eleme a már 2020-ban elindult, körforgásos gazdálkodási modellt megvalósító Hungarocell Zöld Program

– tette hozzá Tibor Dávid, a Masterplast elnöke.

A vállalat vezetésének piaci várakozásai továbbra is kifejezetten pozitívak, miután a szigorodó épületenergetikai előírások, az újépítésű ingatlanokra visszahozott öt százalékos áfa, valamint a felújításokra igénybe vehető 3 millió forintos állami támogatás lehetősége jelentős keresletélénkítő hatást hozhat a következő években. Az új beruházások jelentősen felülírják a vállalat korábbi stratégiát, melynek frissített anyagát január 12-én egy online konferencián mutatják be.

A piac már jóval a bejelentés előtt elkezdte beárazni az építőanyag-gyártó új terveit. A Masterplast részvények hosszú ideig oldalazó kurzusa tavaly novemberben pattant fel a 800 forintos szintről, két hónap alatt mutatott dinamikus emelkedés során megháromszorozta tőzsdei értékét a társaság. A pénteki kereskedést is kisebb emelkedéssel, 2780 forinton indította a papír, a nyitást követően viszont négy százalékot ereszkedett a jegyzés.

beruházás Szabadka Masterplast üvegszövet
Kapcsolódó cikkek