Pénz- és tőkepiac

Az ezüst éve lehet 2021

A 2021-es év slágere az ezüst lehet, amelynek árfolyama jelentősen túlszárnyalhatja a többi nemesfémét, köztük az aranyét is, egyebek közt azért, mert a tömegesen gyártott napelemek egyik alapanyaga – ez az előrejelzés kapta a legtöbb szavazatot a Saxo Bank elemzőközpontjának hagyományos éves „elképesztő jóslatai” közül.

A Saxo Bank elemzői központja hagyományosan tíz úgynevezett elképesztő jóslatot tesz közzé az év végén az elkövetkező évre, és megszavaztatja róluk az olvasókat. A 2021-es évre szólók közül az ezüst szárnyalásáról szóló előrejelzés lett a legnépszerűbb, amit egyebek közt a napelemek tömeggyártása tüzelte kereslet hajthat.

A piaci szereplők fantáziáját azért is megmozgatja a téma, mert bár januárban folytatódott az ezüst árának emelkedése, az utóbbi hetekben kifulladni látszott, a február 10-vel zárult héten pedig az aranyat és ezüstöt vásárló befektetési alapok és tőzsdén kereskedett alapok az elmúlt három hónap legnagyobb tőkekiáramlását szenvedték el, mert a befektetők a szárnyaló részvénypiacok és a magas hozamú kötvények felé fordultak. Az iShares Silver Trust 920 millió dolláros kiáramlást tapasztalt az ezüstbefektetésekből.

A kivétel nem az ezüst, hanem a platina volt, amelynek az ára tegnap hat és fél éves csúcspontot ért el.

Fotó: Getty Images

Ole Hansen, a Saxo fő árupiaci stratégája a legutóbbi tőkekiáramlás ellenére fenntartja azt az előrejelzését, hogy a nemes- és félnemes fémek kilátási jók, és a megnövekedett figyelem fennmarad irántuk.

Ami a nap végén számít majd, az a kereslet és a kínálat mérlege, különösen az ipari kereslet, és erre kell koncentrálnunk, ha látni akarjuk, hogy az ezüst számára egy normális, de volatilis év következik, vagy valóban egy elképesztő esztendő

– írta a közgazdász. Mindenesetre néhány héttel ezelőtt közölt negyedéves kitekintőjében Hansen azt jelezte előre, hogy az ezüst unciánkénti ára az idén elérheti a 35 dollárt. Ebben a hónapban a nemesfém ára 28 dollár körül mozgott, tegnap valamivel alatta.

Az eredeti elképesztő jóslat alapja az volt, hogy a pandémia felgyorsította a strukturális átalakulását, ugyanakkor a válság ellenére az alaptrend a növekedés. Az emelkedő energiaigényt egyre nagyobb arányban környezetkímélő forrásokból igyekeznek fedezni, és jelentős növekedés vár a napelemek gyártására.

A Saxo elemzői azt is feltételezték: a lapokban még az is benne van, hogy ezüsthiány alakul ki a piacokon,

ami nagyobb politikai zajt is okozhat, hiszen az amerikai elnökválasztáson győztes Joe Biden teljes támogatásáról biztosította a napenergia-befektetéseket, ezek nagy szerepet kapnak az fejlesztési stratégiájában, sőt Kína is a környezetkímélő technológiák felé fordult. Ha a gazdasági folyamatok mind az ezüst iránti kereslet emelkedését táplálják, és összeáll „a tökéletes vihar”, az ezüst ára elérheti akár az unciánkénti 50 dollárt is az idén a népszerűvé vált elképesztő jóslat szerint, ami duplázódást jelentene a múlt év végéhez képest.

 

arany nemesfémpiac ezüst nemesfémárak
Kapcsolódó cikkek