Pénz- és tőkepiac

Az INA osztozott a többi olajcég sorsában

Így kommentálta Davor Štern, az INA volt vezérigazgatója a horvát olajvállalat tavalyi veszteségét.

Davor Štern egykori gazdasági miniszter, az INA volt vezérigazgatója a horvát N1 televízió szombat esti híradójában nyilatkozott az INA csütörtökön este közzétett negyedik negyedéves gyorsjelentéséről.

Mint mondta, nehéz év volt a tavalyi az ágazat számára, az összes olajcég veszteséget könyvelt vagy csak szerény profitot termelt, így a veszteséges INA osztozott a többiek sorsában.

Fotó: Oliver Bunic/Bloomberg/Getty Images

Ugyanakkor szerinte az egyik bizonyíték arra, hogy az INA nincs jó állapotban, hogy a rijekai finomító termelését négy hónapra leállították, miközben a magyar finomítók teljes kapacitással dolgoztak, ám ezt a döntést a Mol részéről értékesítési szempontból megalapozottnak tartja.

Veszteséges évet zárt az INA

 

Az egyszeri tételektől tisztított CCS EBITDA 1,783 milliárd kuna (270 millió dollár) volt tavaly, szemben az 2019-es 2,894 milliárd kunával (437 millió dollár), ami 38 százalékos visszaesés. Tavaly az INA termékei iránti kereslet 30-50 százalékot zuhant az előző évhez képest, míg az olajpiaci árak az év második felében tapasztalt felpattanás ellenére is átlagosan 30 százalékkal múlták alul a 2019-es árszínvonalat.

 

davor stern INA
Kapcsolódó cikkek