Pénz- és tőkepiac

Mennyire érinti a Rábát a chiphiány?

Csütörtök délelőtt nagyon beadták a Rábát, pedig a szerdai kormánybiztosi nyilatkozatnak van pozitív olvasata.

Élénk forgalommal nagyot esett csütörtökön a Rába. A délelőtti kereskedésben 6 százalékos mínuszban is járt a aztán délutánra 5 százalékos mínuszig simultak az árfolyamhullámok.

A befektetőket elbizonytalaníthatta a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos tegnapi nyilatkozata, mely szerint a Rába addig alkalmatlan lesz a világpiaci hadiipari gyártásra, míg nem történnek strukturális változások a cégnél

– vélekedett Nagy-György János, a KBC elemzője.

Szerinte pozitív szempont lehet, hogy a legnagyobb tulajdonos magyar államnak komoly tervei vannak a Rábával, és nyitottak arra, hogy változásokat eszközöljenek a közeljövőben.

December elején Rátkai Orsolya, az OTP elemzője a BÉT piacfejlesztési programja keretében támogatott elemzésében 1197 forintra értékelte a részvényt 12 havi horizonton.

Fotó: Shutterstock

A grafikonra pillantva azt látjuk, hogy a tavaly november közepén 900 forint közeléből indult emelkedő hullám már december első felében túllépett a céláron, s ugyan 1500 forint felett tetőzött a kurzus, de a korrekciót megfogta az 1270 forintos szint, s utána új erőre kapott a részvény, de ismét elakadt 1500 fölött még december végén.

Januártól mostanáig egy lassú lecsorgást látunk az 1375-1380 forintos szintekig.

A kisebb esések akár profitrealizálásra is utalhatnak, három hónapos horizonton 30-40 százalékot már tényleg érdemes zsebre vágni.

Némi eligazítást a hamarosan érkező negyedik negyedéves gyorsjelentés hozhat. Bár a Rábára nem jellemző, hogy kilátásokat is adna a riporthoz, most hátha kivételt tesznek.

Sok múlhat az autóipari kilátásokon, különösen érdekes lehet, hogy vajon a Rábát mennyiben érinti az ágazatot sújtó chiphiány – mondta a Világgazdaságnak Nagy-György János, a KBC elemzője.

chiphiány Rába
Kapcsolódó cikkek