Pénz- és tőkepiac

Százmilliárdos kötvényvásárlás Ausztráliában

Megelőzheti a világot az ausztrál gazdasági kilábalás.

A várakozásoknak megfelelően 0,25 százalékon tartotta az alapkamatot az ausztrál jegybank, a megjelent közleményben kiemelték, hogy a koronavírus elleni vakcinák megjelenése javította a globális gazdaság középtávú kilátásait – mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője.

Rövid távon azonban megakadt a kilábalás, mivel számos országban emelkedett a járványgörbe, és korlátozó intézkedések váltak szükségessé.

A jegybank várakozása szerint a fellendülés lassabb és egyenetlenebb lehet a korábban vártnál.

Bár Ausztrália gazdasági kilábalása gyorsabb, jobb a járványhelyzet, így viszonylag gyors és hatékony a gazdaság újranyitása.

Fotó: Shutterstock

A friss prognózis szerint tavaly mindössze 2 százalékkal zsugorodott a gazdaság, az idei évben és jövőre 3,5 százalékos bővülést várnak.

Az előrejelzési horizont végéig a 2 százalékos szint alatt maradhat az A döntéshozók legkorábban 2024-ben számítanak monetáris szigorításra, melyet csak akkor fognak meglépni, ha az infláció stabilan a 2-3 százalékos céltartományon belül helyezkedik el.

A jelenleg futó eszközvásárlási program április végén lejár, úgy döntöttek, hogy további 100 milliárd dollár értékben vásárolnak kötvényeket, hetente 5 milliárd dolláros ütemben. A 3 éves kötvények referenciahozamát továbbra is 0,1 százalékon tartják.

Az ausztrál dollár nem reagált érdemben a döntésekre.

ausztrál dollár ausztrál jegybank
Kapcsolódó cikkek