Pénz- és tőkepiac

Gyorsan magára találhat a Mol a pandémia után

A jelenleginél 15 százalékkal magasabbra taksálja a Mol részvények értékét az mBank. A lengyel pénzintézet szerint a kiegyensúlyozott portfóliószerkezet mellett a stabil készpénztermelő képesség és a konzisztens osztalékpolitika is a magyar olajcég mellett szól.

Jól kezdte a hetet a Mol, a hazai olajtársaság részvényei hétfő kora délutánig 1,7 százalékkal drágultak a hektikusan mozgó olajárak dacára is. A befektetői optimizmusra a múlt pénteken közzétett, részvényenként kereken 100 forintos osztalékjavaslat mellett az mBank céláremelése is okot adhatott.

A lengyel pénzintézet a múlt hét végén 2184 forintról 2571 forintra emelte az olajpapírra vonatkozó árfolyamvárakozását felhalmozásról vételre javított ajánlás mellett, amely alapján a jelenlegi szintről 15 százalék feletti hozamot kínálhat a

A társaság papírjai az utóbbi időszak erősödése ellenére még mintegy 20 százalékos diszkonttal forognak a tavaly márciusi szintekhez képest,

miközben a nyersanyagárak emelkedő trendje folytatódhat, a Mol tisztított CSS EBITDA eredménye így idén alig öt százalékkal maradhat el a 2019-estől

– érvel a Világgazdasághoz eljuttatott elemzésében Kamil Kliszcz. A szakértő szerint idén elsősorban az upstream hozhat sokat a konyhára, igaz, a rövid távú kilátásokat némileg beárnyékolhatják a tavalyi rekordév után várhatóan szűkülő kiskereskedelmi marzsok, valamint a visszaeső gázszállítási volumen.

Fotó: MTI/MTVA/Róka László

Jól kiegyensúlyozott portfóliójának köszönhetően az olaj- és gázárak emelkedése mellett a finomítói eredmény felpattanásából, valamint az üzemanyag kiskereskedelemből is nagyot profitálhat a következő években,

így a petrolkémiai szegmens várhatóan zsugorodó profitja ellenére EBITDA-soron 2023-ra elérheti az eredetileg 2020-ra kitűzött, ám a pandémiás helyzet miatt felülírt 2,5 milliárd dollárt. A lengyel elemző szerint az optimista kilátásokat indokolja még a társaság relatíve alacsony értékeltsége, erős mérlegszerkezete és stabil készpénztermelő képessége is. Utóbbi az alacsonyabb karbantartási beruházások mellett a vállalatérték átlagosan 8,5 százalékára rúghat a következő öt év során. A Mol mellett szól a konzisztens osztalékpolitika is. Az mBank a vezetőség részvényenkénti 110 forintos osztalékfizetési tervétől némileg kisebb, 105 forint kifizetését valószínűsíti az idei és a következő két év eredményéből egyaránt, közel öt százalékos osztalékhozam mellett.

A társaság fenntarthatóság irányába tett vállalásai összhangban vannak az ESG-befektetési szemlélet térnyerésével, és azzal együtt is felértékelődést hozhatnak, ha az új stratégiában felvázolt projektek eredménynövelő hatása egyelőre nehezen számszerűsíthető.

Az mBank feljavított értékelése illeszkedik a trendekbe, ugyanis a vállalatot követő brókercégek egyre optimistábban látják a Mol jövőjét. A Reuters konszenzusában szereplő 14 elemzőház átlagosan 2474 forintra várja a magyar olajrészvényt, tavaly év végén ugyanez a szakértői kör még 2200 forintra taksálta a papírok értékét, azaz három hónap alatt több mint 12 százalékkal javultak a Mol 12 havi hozamkilátásai. A célárak átlaga alapján még közel tíz százalékos emelkedés előtt állhat a papír, amit nyolc elemző vételre, öt pedig tartásra ajánl. Eladást pedig csupán a legpesszimistább, 2100 forintos árfolyamvárakozást jegyző Goldman Sachs tart indokoltak.

osztalék mBank EBITDA olaj Mol elemzés
Kapcsolódó cikkek