Pénz- és tőkepiac

Kibővült az MFB nagyvállalati garanciaprogramja

A hitelintézetek által a vállalkozásoknak nyújtott hitelek után az MFB a tőkeösszeg 80 százaléka erejéig nyújthat garanciát.

A kormány hétfői döntésével átalakította az MFB nagyvállalati programjait, s felemelte a garanciavállalási keretét. Az átalakítás kapcsán lecsökkent az MFB Versenyképességi Hitelprogram keretösszege, annak támogatott mértéke a korábbi legfeljebb 150 milliárd forintról 15 milliárdra módosult.

A tőkeösszegére 0,1 százalékos megfizetendő díj mellett 80 százalékát állami kezességvállalás mellett biztosító, tavaly június óta élő konstrukció a nagyobb összegű, 1-10 milliárd forintos hitelekre szólt, a felhasználási mód ugyanakkor az MFB Krízis hitel konstrukcióhoz hasonlatosan széles körű, igényelhető beruházási hitelként, forgóeszközhitelként (ideértve a működési költségek és ezen belül a személyi jellegű ráfordítások finanszírozását is), hitelkiváltásra, illetve akvizíciók finanszírozására.

A kölcsön futamideje forgóeszközhitelnél maximum 5 év, beruházási, akvizíciós és hitelkiváltó hitelcél esetén maximum 15 év lehet.

A konstrukció egyértelműen a nagyobb kkv-k finanszírozását volt hivatva szolgálni,

miközben az MFB Krízis és az MFB Krízis Plusz Hitelprogram 90-90 milliárdos kerettel kisebb hitelösszegre (az MFB Krízis maximum 150 milliós hitelre) lett meghirdetve, ráadásul utóbbi konstrukciókban az állam a kezességvállalás mellett 2022-től évi 1,58 százalékpontos kamattámogatást is fizet.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A kabinet átalakította az MFB közvetlen garanciavállalását is.

Korábban sokakat meglepett, hogy az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa mellett az MFB maga is nyújtott garanciát az MFB korábbi Vis Maior Garanciaprogramja keretében 50 milliárd forintos keretösszegben. Nos, az új megoldás révén nemhogy csökkenne, de kifejezetten erősödik az MFB garanciavállalási tevékenysége – ám ennek magyarázata vélhetően az, hogy így elválasztják a nagyhitelekre nyújtott garanciákat, míg a klasszikus kkv-hitelek mögé továbbra is a bankcsoporthoz tartozó Garantiqa Zrt. biztosítja majd a garanciát.

A jövőben a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett Növekedési Hitelprogram Hajrá keretében nyújtott, illetve a Növekedési Kötvényprogram keretében kibocsátott kötvények mögé, illetve a hitelintézetek által nyújtott egyedi hitelek mögé vállalhat az MFB Zrt. kezességet/garanciát. A bank által nyújtott garancia összegének 90 százaléka erejéig az állam készfizető kezességet vállal, amelynek díja évi 0,4 százalék.

A vállalkozások által az NHP Hajrá keretében felvehető hitelek mögé szóló garanciavállalás keretösszege 50 milliárd forint lehet, garanciavállalási feltétel, hogy a legfeljebb 20 milliárd forint összegű hitelek futamideje maximum 20 éves lehet.

Az MFB Növekedési Garanciaprogram – NKP alprogramjában az MFB Zrt. kezesség- vagy garanciavállalásának mértéke a névértékének legfeljebb 80 százaléka lehet. A kötvény névértéke maximum 50 milliárd forint lehet, a befogadható futamidő maximuma itt is 20 év. A termék esetében a garanciavállalás keretösszege 500 milliárd forint.

A hitelintézetek által a vállalkozásoknak nyújtott hitelek után az MFB a tőkeösszeg 80 százaléka erejéig nyújthat garanciát

abban az esetben, ha a hitel futamideje maximum 20 év és a kölcsön összege nem haladja meg a 100 milliárd forintot. Az állami kezességvállalással támogatott hitelcél projekthitel, beruházási hitel, forgóeszközhitel, támogatásmegelőlegező hitel, hitelkiváltás, befektetett pénzügyi eszköz-vásárlás, akvizíciófinanszírozás, működésfinanszírozás lehet. A garanciaprogram keretösszege ebben az alpontban 150 milliárd forint.

garanciaprogram MFB
Kapcsolódó cikkek