Pénz- és tőkepiac

A gyenge influenzaszezon húzta vissza a Novartist

A pandémia miatti általános maszkviselés és távolságtartás az influenzával együtt a Novartis köhögés elleni készítményei iránti keresletet is visszafogta.

A svájci gyógyszeripari óriás az elemzői várakozásoktól elmaradó első negyedéves eredményekről számolt be tegnap, amire szerény, alig egyszázalékos ereszkedéssel reagált a részvényárfolyam. A bázeli egészségügyi vállalat árbevétele egy százalékkal, 12,4 milliárd dollárra kúszott fel a járvány harmadik hulláma idején, ám az elemzők összességében százmillió dollárral magasabb forgalomra számítottak.

Fotó: AFP/DOMINICK REUTER

A pandémiát leginkább a Sandoz-portfólió eladásai sínylették meg, a leánycég forgalma 9 százalékkal, 2,3 milliárd dollárra apadt a recept nélkül kapható készítmények iránti igények csökkenésével.

A gyógyszeripari és az onkológiai üzletágakat viszont még a koronavírus-járvány sem rengette meg, mindkét szegmens bevétele négy százalékkal gyarapodott az év elején.

Az Entresto nevű szívgyógyszerből 34, az áprilistól már hazánkban is állami támogatást élvező Zolgensmából pedig 81 százalékkal magasabb bevétele származott a társaságnak. Adózott profitja ezzel együtt is 5 százalékkal, 2,06 milliárd euróra esett vissza, ami ugyancsak negatív meglepetés. A társaság megerősítette idei eredményprognózisát is, aszerint a forgalom és a működési eredmény is szerény, legfeljebb 5 százalékos bővülés elé nézhet, míg a Sandoz eladásai hasonló mértékben csökkenhetnek.

https://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/magyarorszagon-is-minden-erintett-szamara-elerheto-lesz-a-draga-genterapia-2-3693919/

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP

Csalódást okozott az Eli Lilly keddi, tengerentúli piacnyitás előtt közzétett gyorsjelentése is.

Az amerikai gyógyszercég forgalma 16 százalékkal, 6,81 milliárd dollárra nőtt ugyan, ám még így is elmaradt a 6,93 milliárdos várakozástól.

Profitja 7 százalékkal, 1,36 milliárd dollárra esett vissza, ugyancsak az elemzői konszenzus alatt maradt. A társaság eredményét egy 211 millió dolláros eszközleírás és egy hasonló összegű, Covid–19-antitestterápiás kutatás-fejlesztési kiadás is terhelte. Az Eli Lilly frissített eredményvárakozásai szerint az árbevétel az idén a 26,6–27,6 milliárd dolláros sávba futhat be, egy részvényre jutó nyeresége pedig 7,8–8 dollár lehet.

gyógyszergyártó Ely Lilly gyorsjelentés Novartis
Kapcsolódó cikkek