Pénz- és tőkepiac

A naggyá tevő fúziót levezénylő szakember irányítja az UniCreditet

Új vezérigazgatója lett a pénzintézetnek.

Az UniCredit S.p.A igazgatósága csütörtöki ülésén Pietro Carlo Padoant nevezte ki a bank igazgatóságának elnökévé, Andrea Orcel vezérigazgatói megbízást kapott. Az igazgatóság új elnökhelyettese Lamberto Andreotti lett.

Pietro Carlo Padoan, a bankcsoport új elnöke beiktatásakor köszönetét fejezte ki elődjének, Cesare Bisoninak, akinek tevékenysége értékelése szerint kulcsfontosságú szerepet játszott az UniCredit stabilitásában és az elmúlt időszakban elért eredményeiben.

Andrea Orcel, az új vezérigazgató korábban a világ több vezető pénzintézetnél töltött be tanácsadói posztokat, számos hitelintézetet irányított.

Andrea Orcel
Fotó: JUSTIN TALLIS / AFP

A szakember 25 évesen a Goldman Sachs londoni irodájában kezdett dolgozni, majd a Boston Consulting vezető tanácsadójaként vállalt munkát Párizsban. 1992-ben csatlakozott a Merrill Lynchhez. A szakember 1998-ban immár hazájában, Olaszországban vállalt szerepet, ő vezette a Credito Italiano és az Unicredito egyesülését, amelynek köszönhetően az új pénzintézet, az UniCredit Olaszország legnagyobb bankjává vált. Ezt követően új fúziós munkában vállalt szerepet, ő zárta le a spanyol Banco Bilbao Vizcaya és Argentaria egyesülését, ezt követően megalakult a BBVA bank, amely így Spanyolország második legnagyobb pénzintézetévé vált. Ezután ismét a tanácsadói világban boldogult, több – sikeres, illetve sikertelen – összeolvadás, felvásárlás folyamatában segédkezett. 2012-től az UBS egyesült királyságbeli érdekeltségének vezetője volt, jó néhány komoly vállalati ügyfelet szerezve meg a svájci cégcsoportnak. A szakembert 2018 szeptemberében a spanyol Banco Santander élére szánták, ám a korábbi munkáltatójával kapcsolatos viták miatt a kinevezés végül elmaradt. Az UniCredit idén január 27-én jelentette be, hogy az öt év után távozó Jean Pierre Mustier helyét Andrea Orcel veszi át a vezérigazgatói székben.

Andrea Orcel szerint az UniCredit kiemelt jelentőségű bank: egy valóban páneurópai intézmény, amelynek Olaszországban vannak a gyökerei, s amely véleménye szerint képes a megújulásra.

vezérigazgató UniCredit S.p.A UniCredit Bank Pietro Carlo Padoan Andrea Orcel
Kapcsolódó cikkek