Pénz- és tőkepiac

Alacsonyabb céltartalékolásból profitált a HSBC

Az elmúlt hónapokban csak oldalazó európai bankrészvények lendületet kaphatnak a gyorsjelentésektől.

A HSBC kedden nyitás előtt tette közzé első negyedéves eredményeit. Árbevétel soron 13,3 milliárd dollárral zárta az év első három hónapját a brit bank, s ez ugyan 3,2 százalékos csökkenés év/év alapon, ám a 12,7 milliárdos árbevétel-várakozást mégis felülmúlta. Az adózás előtti eredmény soron 6,4 milliárd dollárt riportált a bank, ami több mint a duplája a tavalyi 3,06 milliárdnak, és a 4,3 milliárdos elemzői prognózisnál is jóval magasabb.

Az alacsonyabb céltartalékolás miatt a múlt évhez képest jelentősen emelkedett a profit, valamint a költségcsökkentések hatásai is látszanak az eredményekben

– emelték ki a KBC elemzői.

 

A pedestrian wearing a face mask or covering due to the COVID-19 pandemic, walks past a branch of a HSBC bank in central London on August 3, 2020. – HSBC on Monday revealed a 69-percent slump in net profits, joining a number of major bank whose earnings have been slammed by coronavirus fallout. HSBC announced „reported profit after tax” of $3.1 billion (2.6 billion euros) compared with almost $10 the first six months of 2019, with spiralling China-US tensions also hurting the Asia-focused lender. (Photo by DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP)
Fotó: AFP / DANIEL LEAL-OLIVAS

A brit bank vezérigazgatója pozitívan nyilatkozott a második negyedéves kilátásokról. A lakossági hitelezés üzletágában közepesen magas egy számjegyű növekedést várnak az idén.

A KBC szerint mindez pozitív az európai bankszektor számára.

A szektorban szereplő részvények jól indították az évet, viszont az elmúlt hónapokban inkább oldalaztak, az első negyedéves jelentési szezonban mégis érdemes figyelni a bankokra, hiszen a várhatóan alacsonyabb céltartalékolás miatt pozitív meglepetések születhetnek.

A menedzsment azt is elmondta, hogy az osztalékkal kapcsolatos terveket augusztusban teszik közzé.

HSBC befektetési bank gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek