Pénz- és tőkepiac

Az NHP Hajrá fűti a lízingszerződéseket

A beruházási célú NHP-felhasználásból 23 százalékkal részesedik a lízing.

Összesen 151,2 milliárd forint értékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség pénteken. Ezzel a beruházási célú NHP-felhasználásból 23 százalékkal részesedik a lízing. Az NHP Hajrához köthető konstrukciók a következő időszakban is fontos szerepet kapnak,

mert április elején a jegybank 500 milliárd forinttal, 3000 milliárdra emelte a keretösszeget.

A Magyar Lízingszövetség összesítése szerint az NHP Hajrá programban megkötött lízingszerződések esetében az átlagos futamidő alig több mint 5 év, a finanszírozott összeg pedig átlagosan 10,6 millió forintot tett ki. A lízingcégek felkészültek a járvány miatt visszaeső gazdaság újraindítására, valamint a hitelmoratórium lejárta utáni helyzetre, és a vállalkozások fejlődéséhez biztosítani tudják a forrásokat, legyen szó kedvezményes jegybanki vagy piaci lízingkonstrukciókról.

A koronavírus-járvány negatív hatásainak ellensúlyozása, a vállalkozások beruházási kedvének fenntartása és ösztönzése érdekében indította el a Magyar Nemzeti Bank az NHP Hajrát, amelynek keretében kedvező kamatozással kaphatnak forrásokat a magyarországi vállalkozások. A program keretében 31 ezer cég jutott több mint 2000 milliárd forintos forráshoz, a jegybank pedig a járvány okozta kedvezőtlen gazdasági helyzet elhúzódása miatt idén április elején 3000 milliárdra emelte az NHP Hajrá keretösszegét a korábbi 2500 milliárdról.

Fotó: MNB

A lízingcégek idén április elejéig összesen 14 259 szerződést kötöttek az NHP Hajrá keretében. A finanszírozott összeg pedig meghaladta a 151 milliárd forintot. Azaz egy-egy lízingkonstrukció keretében 10,6 millió forint finanszírozást nyújtottak a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai. A szóban forgó konstrukciók átlagos futamideje pedig 5,1 év

– mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Mint írták, ennél is érdekesebb adat, hogy az NHP Hajrán belül a beruházások finanszírozásában a lízingnek mintegy 23 százalékos a részesedése. Amennyiben csak a mikrovállalkozásokat nézzük, ez az érték már 48 százalék, ami jól mutatja, hogy a kisebb cégek beruházásainak finanszírozásában a lízingnek kulcsszerepe van.

A vállalkozások mérettől függően eltérő összeget igényeltek.

A mikrovállalkozások kötötték a legtöbb NHP Hajrá-s szerződést, összesen 9115 darabot, amelyek 93,3 milliárd forint kihelyezését tették lehetővé. A finanszírozott összeg átlagosan 10,2 millió forint volt, a medián összeg pedig 6,2 milliót tett ki.

A részletes adatokból kiderül továbbá, hogy 3276 kisvállalkozás 37,8 milliárd forint lízingfinanszírozást vett igénybe, közben 1868 középvállalkozás pedig 20,1 milliárdot. Tóth Zoltán azt is elmondta, hogy a kedvezményes jegybanki hitelprogramok az elmúlt években elsősorban a haszonjármű-, valamint az agrárgép- és építőgép-finanszírozásban kaptak kiemelt szerepet.

NHP Hajrá Magyar Lízingszövetség kkv lízing
Kapcsolódó cikkek