Pénz- és tőkepiac

Hosszú távon vonzó lehet a Coinbase

Az idei év egyik legjobban várt tőzsdei bevezetése a Coinbase kriptodeviza-börzéé volt.

Az idei év egyik legjobban várt tőzsdei bevezetése a Coinbase kriptodeviza-börzéé volt. Az április közepi debütálás sikeres volt, a az első hét kereskedési napon a 250 dolláros bevezetési árról 293 dollárra drágult. A vállalat stabil lábakon áll, nyereséges, és jelentős adóssága sincs.

A Coinbase hosszú távon vonzó lehet a kriptodeviza-kitettséget kereső befektetők számára, hiszen ahogy nő a kriptodevizák népszerűsége, úgy emelkedhet majd az árfolyamuk és a kereskedési volumenük is, amiből a Coinbase profitál.

A vállalat részvényeivel ráadásul jóval egyszerűbb és olcsóbb kereskedni, mint közvetlenül a kriptodevizákkal.

A kedvező hosszú távú kilátások ellenére a közeljövőben indokolt az óvatosság. A hagyományos tőzsdékhez hasonlóan a Coinbase bevételei is főképp a tranzakciós jutalékokból származnak, tavaly ez adta a bevételek 96 százalékát. Az elmúlt hónapokban a szárnyalásával párhuzamosan a Coinbase felhasználóinak száma, bevétele és nyeresége is meredeken emelkedett.

Az első negyedévben mind a bevétel, mind a nyereség túlszárnyalta a 2020-as egész éves számokat: az árbevétel elérte az 1,8 milliárd dollárt a tavalyi 1,3 milliárddal szemben, míg a nyereség több mint 700 millió dollár volt a 2020-as 320 millió után.

A tranzakciós díjak növekedési üteme azonban lassulni fog. Egyrészt a bitcoin árfolyama nem duplázódik minden negyedévben, mint 2021 első negyedévében, másrészt a kriptotőzsdék közötti éles verseny lejjebb nyomja majd a jelenleg átlagosan 0,57 százalékos tranzakciós jutalékot, amely a hagyományos tőzsdék díjának több mint tízszerese. A százalékosan csökkenő jutalékbevételek mellett a növekvő szabályozói megfelelési költségek is ronthatják az eredménydinamikát. A kriptodeviza-piacon rendszeresen előforduló visszaélések és a kisbefektetők tömeges megjelenése világszerte felkeltette a szabályozók érdeklődését, márpedig az effajta érdeklődést általában szigorúbb szabályozói környezet és magasabb megfelelési költségek követik.

kriptotőzsde kriptovaluta tőzsde kriptodeviza Coinbase
Kapcsolódó cikkek