Pénz- és tőkepiac

Nyereségesen működött az INA az év elején

A szektortársakhoz hasonlóan javuló pénzügyi eredményről számolt be a Mol horvát leányvállalata.

A szektortársakhoz hasonlóan javuló pénzügyi eredményről számolt be csütörtök délután az INA horvát olajipari társaság. A Mol-leány újrabeszerzési árakkal becsült (CSS) tisztított EBITDA-ja három százalékkal 444 millió kunára (1 kuna = 48,09 forint) nőtt az első negyedévben, adózás utáni eredménye pedig 50 millió kuna nyereség lett. Egy éve még közel 800 milliós veszteséget jelentett ezen a soron a társaság.

A működési cash flow ennek ellenére továbbra is negatív, a tavalyi bő háromszorosát, 151 millió kunás mínuszt halmozott fel ezen a soron a vállalat.

Fotó: Oliver Bunic/Bloomberg/Getty Images

A kutatás-termelés üzletágnak kedvezett az energiahordozók drágulása, a kihozatal természetes csökkenése azonban folytatódott az év lején is.

Az INA szénhidrogén-termelése 12 százalékkal, napi 28 ezer hordóegyenérték alá süllyedt, ezen belül az olaj kihozatala hét, a földgázé pedig 16 százalékkal maradt el a tavalyitól.

A szegmens így öt százalékkal alacsonyabb, 401 millió kuna EBITDA-val járult hozzá a csoportszintű eredményhez.

A finomítás és a kiskereskedelmi üzletág CSS EBITDA szinten 138 milliós pozitív eredményt ért el, ami jelentős javulás az egy évvel korábbi, 17 millió kuna veszteséggel szemben. Az alacsony finomítói árrések és a kedvezőtlen külső környezet miatt visszafogott kapacitás mellett a szegmens továbbra sem tud profitot szállítani, készpénzárama továbbra is negatív. Az üzemanyag kereslet három százalékkal csökkent a járványnak betudható okokból, a nem üzemanyag marzsok azonban 15 százalékkal nőttek éves alapon, a kiskereskedelem hozzájárulása ezzel továbbra is jelentős maradt.

A horvát olajvállalat 49,1 százaléka a Mol, további 44,8 százaléka pedig a horvát állam tulajdonában van, az irányítói jogokat a magyar társaság gyakorolja.

EBITDA INA Horvátország olaj gyorsjelentés
Kapcsolódó cikkek