Pénz- és tőkepiac

Százmilliókat szerzett vissza a jegybank a bankoktól

Negyedmilliárd forintnyi jogosulatlanul elvont pénz került vissza a fogyasztókhoz az MNB fogyasztóvédelmi intézkedései nyomán.

Az elmúlt bő két évben a jegybank összesen 246 millió forint jogtalanul levont pénzt térített vissza az emberekhez – írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményében.

A fogyasztóvédelmi intézkedések nyomán 2019 óta a bankok mintegy 246 millió forint jogosulatlanul elvont összeget térítettek vissza a fogyasztóknak.

Az MNB ellenőrzései és a folyamatos felügyelése során feltárt fogyasztói érdeksérelmek rendezése érdekében számos esetben az eredeti állapotot helyreállító elvárásokat is megfogalmazhat a pénzügyi intézményeknek. Ezek a visszatérítési kötelezések, elvárások közvetlenül hozzájárulnak a fogyasztókat ért anyagi érdeksérelem rendezéséhez.

Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A fogyasztók egyedi jogsérelmei ügyében indult eljárásaiban a Magyar Nemzeti Bank többször tárt fel olyan jogszabálysértő banki gyakorlatot, amely az eljárás kérelmezőjén túl más ügyfeleket is érintett. Ilyenkor – a gyors intézkedést szem előtt tartva – a jegybank folyamatos felügyelése keretében valamennyi érintett fogyasztóra vonatkozóan felszólította az adott kereskedelmi bankot a jogosulatlanul felszámított összeg visszatérítésére. Ennek köszönhetően az elmúlt bő két évben 246 millió forint került vissza az érintett lakossági ügyfelekhez.

Közel 1600 szerződésre vonatkozóan több mint 163 millió forintot térített vissza például egy hitelintézet a fogyasztók számára,

mivel az állami kamattámogatással nyújtott lakáshitelek esetében nem a jogszabály előírása szerint állapította meg a kamat, illetve a kezelési költség mértékét.

Mindez az előírtnál nagyobb összegű fizetési kötelezettséget eredményezett az ügyfeleknek. A bank a központi bank felhívására a fogyasztók többletbefizetéseit beszámította, a fennmaradó különbözetet, illetve többletbefizetést visszatérítette, a megtett intézkedésekről pedig értesítette ügyfeleit.

Egy másik bank szintén hibásan, nem az állami kamattámogatásra vonatkozó rendelet szerint szabta meg egyes kamatait, ráadásul a saját hirdetményében foglalnál is magasabb kamatot számított fel. Mindez összességében magasabb törlesztőrészletet eredményezett az ügyfeleknek. A feltárt 534 esetben közel 38,5 millió forint járt vissza a fogyasztóknak. A bank az érintettek értesítése mellett intézkedett az ügyfeleknek történő visszatérítéséről.

További cégek is kaphatnak gyorskölcsönt

Az MFB azon dolgozik, hogy minden rászoruló vállalkozás igényelhesse a Kamat­mentes Újraindítási Gyorskölcsönt az MFB Pontok hálózatában – mondta a Világgazdaságnak Sipos-Tompa Levente.

 

Magyar Nemzeti Bank (MNB) levont jogosulatlan Bank penz fogyasztóvédelem visszatérítés
Kapcsolódó cikkek