Pénz- és tőkepiac

Tovább gyorsíthatja az eszközvásárlást az EKB

Hónapról hónapra, egyre több értékpapírt vett idén az EKB, mely szinte ráfeküdt az állampapírpiaci hozamokra.

Komolyabb bejelentésre nem számítanak az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülését követően az Equilor elemzői. Véleményük szerint a piac most a jegybankári üzenetekre figyel.

Várhatóan az lesz az EKB üzenete a csütörtöki kamatdöntő ülés után, hogy

az eurózónában ugyan késik, de nem siklik ki a gazdasági fellendülés

– mondta Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: Christine Lagarde jegybankelnök némi optimizmust közvetíthet a piaci szereplők felé, ugyanakkor a kockázatokra is felhívhatja a figyelmet.

Most az egyik legfontosabb kérdés az állampapírpiaci hozamok alakulása szempontjából, hogy tovább gyorsítják-e az eszközvásárlásokat, vagy a jelenlegi ütemben folytatják a következő hónapokban.

Fotó: Shutterstock

A korábbi hivatalos üzenetek, és az utóbbi hetekben érkező jegybankári nyilatkozatok alapján arra számíthatunk – folytatta Varga Zoltán – hogy az átmeneti emelkedését elnézi majd az EKB, a kötvényhozamok emelkedése ellen viszont lépéseket tehet, amennyiben a folyamat nem a gazdasági kilátások javulásának eredménye.

A előző, márciusi ülésen jelentették be, hogy felgyorsítják a pandémiás-vészhelyzeti eszközvásárlási program (PEPP) vásárlásait, mivel a globális hozamok emelkedése káros lehet az eurózóna kilábalására nézve.

Az EKB hivatalos kimutatásai szerint idén januárban 53 milliárd, februárban 60 milliárd, márciusban 73,5 milliárd euró értékben vásároltak értékpapírokat a PEPP program keretein belül.

Áprilisról csak részadatok állnak rendelkezésre, két hét alatt nagyjából 40 milliárd euró értékben hajtottak végre műveleteket, tehát tovább gyorsítják azok ütemét. A lépések célja az eurózóna országainak állampapírpiaci hozamszintjének leszorítása, illetve szinten tartása – hangsúlyozta az elemző.

járvány EKB állampapírpiaci hozamok koronavírus kamatdöntő ülés piaci szereplők infláció Christine Lagarde koronavírus-válság PEPP eszközvásárlási program állampapírok pandémia eszközvásárlások
Kapcsolódó cikkek