Pénz- és tőkepiac

Tőzsdei fordulatra figyelmeztet a Goldman Sachs

A jelenleginél jóval nagyobb volatilitást, és alacsonyabb megtérülést vár az amerikai részvénypiacon a befektetési bank.

A Dow és az S&P 500 is emelkedéssel zárta a szerdai kereskedési napot, az indexek a történelmi csúcsokat is újra megközelítettték, de a Goldman Sachs elemzői már a fordulatra figyelnek. A MarketWatch által szemlézett előrejelzésük szerint ez már az idei harmadik negyedévben bekövetkezhet.

A Goldman stratégiái szerint 2021. második negyedévében 10 százalék feletti növekedést érhet el az amerikai gazdaság (ami a tavalyi év közepén bekövetkezett, de rövid ideig tartó felpattanást leszámítva 1978 óta a legdinamikusabb GDP-bővülés lehet az Egyesült Államokban), de a harmadik negyedévre ez a szárnyalás megakadhat. A Goldman Sachs a júliusban kezdődő negyedévben már csak 7,5 százalékos, az év utolsó negyedévében pedig 6,5 százalékos GDP-bővüléssel számol az Egyesült Államokban; 2022. első negyedévében már csak 5 százalékos, az áv végére pedig mindössze 1,5 százalékos növekedést prognosztizál.

A befektetési bank elemzői szerint ahogy az amerikai gazdaság eléri a növekedési plafont a tőzsdén is fordulat várható. Arra számítanak, hogy a befektetőknek a mostaninál nagyobb árfolyam-kilengésekre, és számottevően kisebb hozamokra is fel kell készülniük. A Goldman elemzői megjegyzik: az elmúlt negyven év tapasztalatai alapján, amikor az amerikai gazdaság növekedése gyorsul, az S&P 500 átlag 1,2 százalékos havi hozamot kínált; ám azokban az időszakokban, amikor a növekedés üteme lassult (de még mindig pozítív volt a GDP), a részvénypiac havi átlaghozama ennek fele, mindössze 0,6 százalék volt.

A stragéták figyelmeztetnek: kevésbé éri meg akkor beszállni a részvénypiacra, amikor a csúcsra jár, hiszen a következő évben -- az ilyenkor várható tőkepiaci fordulat miatt -- átlag 3 százalékos hozamot lehet elérni a parketten.

Fotó: Alexander Pohl / NurPhoto

A bank elemzői hozzáteszik: az európai gazdaság felpörgése a tengerentúlinál később, várhatóan csak a harmadik negyedév végén következik be, így a diverzifikáció jó megoldás lehet. A Goldmannál úgy vélik, főként az szolgáltási és turisztikai szektorok várható újranyitása miatt felpörgő cégek részvényeire érdemes figyelni.

https://www.vg.hu/kozelet/egeszsegugy-kozelet/veteli-lehetosegekkel-kecsegtet-a-volatilitas-2-3643195/

S&P 500 Goldman Sachs DJIA
Kapcsolódó cikkek